Omlet inaczej: 2 oryginalne przepisy na omlet

2024-06-01 9:35

Omlet to posiłek idealny do kawalerskiej kuchni: łatwy do przyrządzenia, szybki i sycący. Ma jeszcze dodatkową zaletę: na jego bazie możesz przygotować bardzo interesujące danie. Omlet nie musi być nudny – zobacz, jak go przyrządzić w oryginalny sposób.

Omlet inaczej: 2 oryginalne przepisy na omlet

i

Autor: Getty Images

Do przygotowania omletu wystarczą praktycznie jajka, odrobina wody lub mleka, trochę mąki i szczypta soli. Do tak usmażonego omletu pasują nadzienia z warzyw, owoców, ryb. Można go podawać jako przekąskę na zimno albo na ciepło na lunch czy na kolację. Prezentujemy dwa przepisy: na roladę z tuńczykiem oraz wyrafinowany w smaku omlet z boczkiem i jabłkami.

Omlet na przekąskę: rolada z tuńczykiem

Składniki na omlet:

8 jajek, 4 łyżki zimnej wody, łyżka mąki, mała puszka tuńczyka w sosie własnym, 150 g sera typu feta, 4 fileciki anchois, łyżka kaparów, pęczek natki, sól, pieprz, olej do smażenia

Jak przyrządzić roladę z omletu:

Jajka roztrzep z wodą i mąką, przypraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wlej masę jajeczną, równomiernie rozprowadź. Smaż 5-6 minut na średnim ogniu, aż wierzch się lekko zetnie, przykryj i dosmaż na małym ogniu 3 minuty. Omlet zsuń na papierowy ręcznik, osącz z tłuszczu i przełóż na folię spożywczą. Tuńczyka osącz z zalewy, zmiksuj z serem, anchois i posiekaną natką. Dodaj kapary, przypraw pieprzem.Masę wyłóż na omlet, zwiń w rulon, pomagając sobie folią. Ciasno owiń folią, włóż do lodówki na 2 godziny. Przez podaniem rozwiń omlet z folii i pokrój na plastry.

Omlet na lunch: z jabłkami i bekonem

W tym solidnym daniu pięknie uzupełniają się aromat wędzonego bekonu oraz owocowy smak jabłka. Omlet podajemy na gorąco, od razu po zdjęciu z patelni. Doskonale pasuje do niego jasne piwo z beczki. Składniki na omlet:

4 jajka, ½ szklanki mleka, 1/3 szklanki mąki, 100 g wędzonego bekonu, 2 jabłka (antonówki lub renety), łyżka soku z cytryny, łyżka masła, sól, ew. listki melisy do przybrania

Jak przyrządzić omlet:

Jabłka umyj, obierz, przekrój, usuń nasiona. Miąższ pokrój na ósemki, skrop sokiem z cytryny, aby nie sczerniały.Jajka roztrzep z mąką, mlekiem i szczyptą soli. Bekon pokrój w paski i przesmaż na maśle. Dołóż cząstki jabłek, rozkładając  je równomiernie na patelni, powoli wlej masę jajeczną. Smaż poruszając lekko patelnią, aby rozprowadzić masę. Unoś łopatką brzegi omletu, aby nie przywierał. Pod koniec smażenia przykryj patelnię, aby wierzch się ładnie ściął. Gotowy omlet zsuń na talerz, posyp listkami melisy.

Omlet z grzybami leśnymi: sezonowa rozkosz

Jesień to wyśmienity czas na przygotowanie wyjątkowego omletu z grzybami leśnymi. Świeże podgrzybki, kurki czy borowiki idealnie komponują się z delikatnością omletu, tworząc niepowtarzalny smak i aromat.

Składniki na omlet:

4 jajka, 1/4 szklanki śmietanki 30%, 1 łyżka mąki, 200 g świeżych grzybów leśnych, 1 średnia cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka masła, sól, pieprz, świeży tymianek do dekoracji

Jak przyrządzić omlet z grzybami leśnymi:

Grzyby oczyść, opłucz i pokrój w plastry. Cebulę oraz czosnek drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej masło, dodaj cebulę oraz czosnek i smaż na złoty kolor. Dodaj grzyby, smaż około 10 minut, aż zmiękną i odparują nadmiar płynu. W misce roztrzep jajka ze śmietanką i mąką, dopraw solą i pieprzem. Wlej masę jajeczną na patelnię z grzybami, równomiernie rozprowadź. Smaż na średnim ogniu, unosząc brzegi omletu, aby masa równomiernie się ścinała. Przykryj na ostatnie 2-3 minuty, by wierzch dobrze się ściął. Gotowy omlet przesuń na talerz i udekoruj świeżym tymiankiem.

QUIZ. Co się kryje pod nazwą tego przysmaku? Skosztuj i spróbuj swoich sił!

Pytanie 1 z 10
Co to jest de volaille (dewolaj)?