Owsianka z bananami – przepis
Składniki:
• 1 szklanka płatków owsianych,
• 1 szklanka mleka,
• 1 banan,
• 3/4 szklanki brązowego cukru
Sposób przygotowania:
Do rondelka wlać mleko, dodać płatki owsiane, wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 5 minut, często mieszając.
Na patelni skarmelizować cukier z 2 łyżkami wody.
Banana pokrojonego w krążki ułożyć delikatnie na patelni, poruszyć patelnią tak, aby kawałki banana pokryły się karmelem.
Przełożyć owsiankę do miseczek, na wierzchu położyć banany i polać sosem.
Owsianka z jabłkiem i cynamonem – przepis
Składniki:
• 1 szklanka mleka,
• 1 szklanka płatków owsianych,
• 1 jabłko,
• szczypta soli,
• 2-3 łyżki miodu,
• łyżka masła,
• cynamon
Sposób przygotowania:
Mleko wymieszać z płatkami owsianymi i szczyptą soli. Ciągle mieszając zagotować, a następnie zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez około 15-20 minut. Do ciepłej owsianki dodać 2 łyżki miodu i dobrze wymieszać. Na niewielkiej patelni rozpuścić masło. Jabłko pokroić w dużą kostkę i obsmażyć na maśle (na średnim ogniu). Dodać łyżkę i poczekać, aż jabłko pokryje się karmelem. Wyłożyć na owsiankę i posypać cynamonem.
Owsianka na ostro – przepis
Składniki:
• 1 szklanka płatków owsianych,
• 1 cebula,
• 1 ząbek czosnku,
• 1 pomidor,
• 1 łyżeczka curry,
• 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki,
• 1 łyżeczka kurkumy,
• olej do smażenia,
• kiełki do posypania,
• sól
Sposób przygotowania:
Drobno posiekaną cebulę i czosnek smażyć przez chwilę na rozgrzanym oleju. Dodać płatki owsiane i prażyć przez kilka minut mieszając, aby się nie przypaliły.
Wlać 2 szklanki wody, dodać przyprawy (z wyjątkiem kurkumy) i gotować około 15 minut na małym ogniu.
Około 5 minut przed końcem gotowania dodać kurkumę i obranego ze skórki, drobno pokrojonego pomidora.
Przed podaniem posypać kiełkami.
Owsianka z bananami – przepis
Składniki:
• 1 szklanka płatków owsianych,
• 1 szklanka mleka,
• 1 banan,
• 3/4 szklanki brązowego cukru
Sposób przygotowania:
Do rondelka wlać mleko, dodać płatki owsiane, wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 5 minut, często mieszając.
Na patelni skarmelizować cukier z 2 łyżkami wody.
Banana pokrojonego w krążki ułożyć delikatnie na patelni, poruszyć patelnią tak, aby kawałki banana pokryły się karmelem.
Przełożyć owsiankę do miseczek, na wierzchu położyć banany i polać sosem.
Owsianka z jabłkiem i cynamonem – przepis
Składniki:
• 1 szklanka mleka,
• 1 szklanka płatków owsianych,
• 1 jabłko,
• szczypta soli,
• 2-3 łyżki miodu,
• łyżka masła,
• cynamon
Sposób przygotowania:
Mleko wymieszać z płatkami owsianymi i szczyptą soli. Ciągle mieszając zagotować, a następnie zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez około 15-20 minut. Do ciepłej owsianki dodać 2 łyżki miodu i dobrze wymieszać. Na niewielkiej patelni rozpuścić masło. Jabłko pokroić w dużą kostkę i obsmażyć na maśle (na średnim ogniu). Dodać łyżkę i poczekać, aż jabłko pokryje się karmelem. Wyłożyć na owsiankę i posypać cynamonem.
Owsianka na ostro – przepis
Składniki:
• 1 szklanka płatków owsianych,
• 1 cebula,
• 1 ząbek czosnku,
• 1 pomidor,
• 1 łyżeczka curry,
• 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki,
• 1 łyżeczka kurkumy,
• olej do smażenia,
• kiełki do posypania,
• sól
Sposób przygotowania:
Drobno posiekaną cebulę i czosnek smażyć przez chwilę na rozgrzanym oleju. Dodać płatki owsiane i prażyć przez kilka minut mieszając, aby się nie przypaliły.
Wlać 2 szklanki wody, dodać przyprawy (z wyjątkiem kurkumy) i gotować około 15 minut na małym ogniu.
Około 5 minut przed końcem gotowania dodać kurkumę i obranego ze skórki, drobno pokrojonego pomidora.
Przed podaniem posypać kiełkami.
Owsianka czekoladowo-orzechowa – przepis
Składniki:
• 1 szklanka płatków owsianych,
• 1 szklanka mleka lub napoju migdałowego,
• 2 łyżki kakao,
• 1/4 szklanki orzechów laskowych,
• 1/4 szklanki syropu klonowego lub miodu,
• 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
• szczypta soli,
Sposób przygotowania:
W rondelku wymieszać mleko, płatki owsiane, kakao i szczyptę soli. Miesza ciągle, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez około 10 minut, aż owsianka osiągnie pożądaną konsystencję.
W międzyczasie posiekać orzechy laskowe i lekko podsmażyć je na patelni bez tłuszczu, aż staną się chrupiące.
Do ugotowanej owsianki dodać ekstrakt waniliowy, syrop klonowy lub miód i dokładnie wymieszać.
Owsiankę przelać do misek, posypać podsmażonymi orzechami laskowymi i podać natychmiast.
Owsianka czekoladowo-orzechowa – przepis
Składniki:
• 1 szklanka płatków owsianych,
• 1 szklanka mleka lub napoju migdałowego,
• 2 łyżki kakao,
• 1/4 szklanki orzechów laskowych,
• 1/4 szklanki syropu klonowego lub miodu,
• 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
• szczypta soli,
Sposób przygotowania:
W rondelku wymieszać mleko, płatki owsiane, kakao i szczyptę soli. Miesza ciągle, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez około 10 minut, aż owsianka osiągnie pożądaną konsystencję.
W międzyczasie posiekać orzechy laskowe i lekko podsmażyć je na patelni bez tłuszczu, aż staną się chrupiące.
Do ugotowanej owsianki dodać ekstrakt waniliowy, syrop klonowy lub miód i dokładnie wymieszać.
Owsiankę przelać do misek, posypać podsmażonymi orzechami laskowymi i podać natychmiast.