Owsianka nie musi być nudna! 3 SPRAWDZONE PRZEPISY

2024-05-31 21:41

Owsianka to dla wielu koszmar z dzieciństwa. Tymczasem nie musi być nudna! Proponujemy przepisy na owsiankę z bananami, owsiankę z jabłkiem i cynamonem oraz owsiankę na ostro!

Owsianka nie musi być nudna! 3 SPRAWDZONE PRZEPISY

i

Autor: Getty Images

Owsianka z bananami – przepis

Składniki:

• 1 szklanka płatków owsianych,

• 1 szklanka mleka,

• 1 banan,

• 3/4 szklanki brązowego cukru

Sposób przygotowania:

Do rondelka wlać mleko, dodać płatki owsiane, wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 5 minut, często mieszając.

Na patelni skarmelizować cukier z 2 łyżkami wody.

Banana pokrojonego w krążki ułożyć delikatnie na patelni, poruszyć patelnią tak, aby kawałki banana pokryły się karmelem.

Przełożyć owsiankę do miseczek, na wierzchu położyć banany i polać sosem.

Owsianka z jabłkiem i cynamonem – przepis

Składniki:

• 1 szklanka mleka,

• 1 szklanka płatków owsianych,

• 1 jabłko,

• szczypta soli,

• 2-3 łyżki miodu,

• łyżka masła,

cynamon

Sposób przygotowania:

Mleko wymieszać z płatkami owsianymi i szczyptą soli. Ciągle mieszając zagotować, a następnie zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez około 15-20 minut. Do ciepłej owsianki dodać 2 łyżki miodu i dobrze wymieszać. Na niewielkiej patelni rozpuścić masło. Jabłko pokroić w dużą kostkę i obsmażyć na maśle (na średnim ogniu). Dodać łyżkę i poczekać, aż jabłko pokryje się karmelem. Wyłożyć na owsiankę i posypać cynamonem.

Owsianka na ostro – przepis

Składniki:

• 1 szklanka płatków owsianych,

• 1 cebula,

• 1 ząbek czosnku,

• 1 pomidor,

• 1 łyżeczka curry,

• 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki,

• 1 łyżeczka kurkumy,

olej do smażenia,

kiełki do posypania,

sól

Sposób przygotowania:

Drobno posiekaną cebulę i czosnek smażyć przez chwilę na rozgrzanym oleju. Dodać płatki owsiane i prażyć przez kilka minut mieszając, aby się nie przypaliły.

Wlać 2 szklanki wody, dodać przyprawy (z wyjątkiem kurkumy) i gotować około 15 minut na małym ogniu.

Około 5 minut przed końcem gotowania dodać kurkumę i obranego ze skórki, drobno pokrojonego pomidora.

Przed podaniem posypać kiełkami.

Owsianka z bananami – przepis

Składniki:

• 1 szklanka płatków owsianych,

• 1 szklanka mleka,

• 1 banan,

• 3/4 szklanki brązowego cukru

Sposób przygotowania:

Do rondelka wlać mleko, dodać płatki owsiane, wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 5 minut, często mieszając.

Na patelni skarmelizować cukier z 2 łyżkami wody.

Banana pokrojonego w krążki ułożyć delikatnie na patelni, poruszyć patelnią tak, aby kawałki banana pokryły się karmelem.

Przełożyć owsiankę do miseczek, na wierzchu położyć banany i polać sosem.

Owsianka z jabłkiem i cynamonem – przepis

Składniki:

• 1 szklanka mleka,

• 1 szklanka płatków owsianych,

• 1 jabłko,

• szczypta soli,

• 2-3 łyżki miodu,

• łyżka masła,

cynamon

Sposób przygotowania:

Mleko wymieszać z płatkami owsianymi i szczyptą soli. Ciągle mieszając zagotować, a następnie zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez około 15-20 minut. Do ciepłej owsianki dodać 2 łyżki miodu i dobrze wymieszać. Na niewielkiej patelni rozpuścić masło. Jabłko pokroić w dużą kostkę i obsmażyć na maśle (na średnim ogniu). Dodać łyżkę i poczekać, aż jabłko pokryje się karmelem. Wyłożyć na owsiankę i posypać cynamonem.

Owsianka na ostro – przepis

Składniki:

• 1 szklanka płatków owsianych,

• 1 cebula,

• 1 ząbek czosnku,

• 1 pomidor,

• 1 łyżeczka curry,

• 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki,

• 1 łyżeczka kurkumy,

olej do smażenia,

kiełki do posypania,

sól

Sposób przygotowania:

Drobno posiekaną cebulę i czosnek smażyć przez chwilę na rozgrzanym oleju. Dodać płatki owsiane i prażyć przez kilka minut mieszając, aby się nie przypaliły.

Wlać 2 szklanki wody, dodać przyprawy (z wyjątkiem kurkumy) i gotować około 15 minut na małym ogniu.

Około 5 minut przed końcem gotowania dodać kurkumę i obranego ze skórki, drobno pokrojonego pomidora.

Przed podaniem posypać kiełkami.

Owsianka czekoladowo-orzechowa – przepis

Składniki:

• 1 szklanka płatków owsianych,

• 1 szklanka mleka lub napoju migdałowego,

• 2 łyżki kakao,

• 1/4 szklanki orzechów laskowych,

• 1/4 szklanki syropu klonowego lub miodu,

• 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,

• szczypta soli,

Sposób przygotowania:

W rondelku wymieszać mleko, płatki owsiane, kakao i szczyptę soli. Miesza ciągle, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez około 10 minut, aż owsianka osiągnie pożądaną konsystencję.

W międzyczasie posiekać orzechy laskowe i lekko podsmażyć je na patelni bez tłuszczu, aż staną się chrupiące.

Do ugotowanej owsianki dodać ekstrakt waniliowy, syrop klonowy lub miód i dokładnie wymieszać.

Owsiankę przelać do misek, posypać podsmażonymi orzechami laskowymi i podać natychmiast.

Owsianka czekoladowo-orzechowa – przepis

Składniki:

• 1 szklanka płatków owsianych,

• 1 szklanka mleka lub napoju migdałowego,

• 2 łyżki kakao,

• 1/4 szklanki orzechów laskowych,

• 1/4 szklanki syropu klonowego lub miodu,

• 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,

• szczypta soli,

Sposób przygotowania:

W rondelku wymieszać mleko, płatki owsiane, kakao i szczyptę soli. Miesza ciągle, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez około 10 minut, aż owsianka osiągnie pożądaną konsystencję.

W międzyczasie posiekać orzechy laskowe i lekko podsmażyć je na patelni bez tłuszczu, aż staną się chrupiące.

Do ugotowanej owsianki dodać ekstrakt waniliowy, syrop klonowy lub miód i dokładnie wymieszać.

Owsiankę przelać do misek, posypać podsmażonymi orzechami laskowymi i podać natychmiast.

Czy ten grzyb jest jadalny? Nie możesz się pomylić!

Pytanie 1 z 12
Czy ten grzyb jest jadalny?
Grzyby jadalne i trujące - jak je rozróżnić

Czy ten grzyb jest jadalny? Nie możesz się pomylić!

Pytanie 1 z 12
Czy ten grzyb jest jadalny?
Grzyby jadalne i trujące - jak je rozróżnić