Papryka dostępna jest praktycznie przez cały rok. Warto ją jeść, bo jest bardzo zdrowa. Można ją przyrządzać na wiele sposobów. Bardzo popularne są przepisy na paprykę faszerowaną. To danie, które doskonale nadaje się na obiad. Jest bardzo proste i szybkie do wykonania, a smakuje wyśmienicie!
Papryka faszerowana mięsem mielonym i kaszą jaglaną
Składniki
- 2-3 papryki (najlepiej jeśli będą miały nieregularne kształty i więcej "zagłębień", wtedy można z nich zrobić zgrabne łódeczki)
- 300 dag mięsa mielonego, np. wieprzowego, z indyka
- mała cebula
- torebka kaszy jaglanej
- koncentrat pomidorowy
- przyprawy: pieprz, sól, papryka mielona słodka, papryka mielona ostra, zioła prowansalskie, bazylia
- olej
Przepis
- Papryki myjemy, kroimy każdą na 4 "łódeczki", usuwamy gniazda nasienne.
- Na patelni na niewielkiej ilości oleju smażymy pokrojoną w kosteczkę cebulę.
- Gdy cebula się zeszkli, dodajemy mięso mielone. Smażymy, aż mięso się zrumieni.
- Dodajemy 3 łyżki koncentratu pomidorowego.
- Mieszamy i dodajemy przyprawy: sól, pieprz, zioła, bazylię, paprykę w proszku.
- W czasie, gdy smażymy mięso, gotujemy też kaszę jaglaną, według przepisu podanego na opakowaniu.
- Usmażone mięso z cebulką i wymieszane z przyprawami oraz koncentratem wrzucamy do miski, dodajemy kaszę.
- Dokładnie mieszamy, dodajemy jeszcze łyżeczkę koncentratu pomidorowego, można dodać pieprz i sól do smaku.
- Pokrojone papryki oprószamy w środku papryką w proszku.
- Wkładamy masę z mięsa i kaszy.
- Na wierzchu smarujemy lekko koncentratem i posypujemy ziołami.
- Pieczemy w 160 stopniach około 25 minut.
Gotowe! Można podawać z sosem czosnkowym.
Polecany artykuł:
Wegańska wersja papryki faszerowanej
Dla tych, którzy preferują dania wegetariańskie, istnieje również alternatywa faszerowanej papryki bez mięsa. Do przygotowania farszu można użyć kaszy jaglanej wymieszanej z pokrojonymi warzywami, takimi jak pieczarki, cukinia, i bakłażan.
Dodatkowego smaku daniu nadadzą orzechy włoskie lub pestki dyni oraz dodatek startych serów, takich jak feta czy parmezan.
Aby utrwalić i wzmocnić smak, warto dodać ulubione zioła i przyprawy, jak oregano, tymianek, czy kurkuma.
Tak przygotowane papryki również pieczemy w piekarniku, według podobnych wytycznych - około 25 minut w temperaturze 160 stopni. Wegetariańska wersja faszerowanej papryki to doskonała opcja dla każdego, kto szuka zróżnicowania w swoim menu.