Pasta twarogowa – z orzechami i śliwkami lub z makrelą [PRZEPISY]

2024-05-29 0:00

Pasty twarogowe to rozwiązanie oszczędnościowe, idealne do zrobienia w akademiku na przykład. A doznania smakowe o wiele przewyższają zupkę chińską zalaną wrzątkiem, nie mówiąc już o walorach zdrowotnych. Podane z dobrym pieczywem, udekorowane świeżą zieleniną ucieszą też oko.

Pasta twarogowa – z orzechami i śliwkami lub z makrelą [PRZEPISY]

i

Autor: Getty Images

Pasta twarogowa z orzechami i śliwkami kalifornijskimi

Składniki

• kostka półtłustego lub chudego twarogu

• garść świeżych liści bazylii lub solidna łyżeczka suszonych

• cztery orzechy włoskie

• kilka śliwek kalifornijskich

• ząbek czosnku

• łyżka oliwy

sól (opcjonalnie sos sojowy), pieprz

Sposób przygotowania

Bazylię posiekać, orzechy rozdrobnić, śliwki pokroić, ząbek czosnku zmiażdżyć. Dodać do twarogu, wymieszać. Dodać odrobinę oliwy (łatwiej się będzie pastę mieszało, poza tym tłuszcz jest nośnikiem smaku), doprawić i... gotowe!

Pastę twarogową z orzechami i śliwkami podawać z białym pieczywem, najlepiej grillowanym.

Pasta twarogowa z makrelą (lub sardynkami)

Składniki

• kostka półtłustego lub chudego twarogu

makrela wędzona (lub puszka sardynek)

• kilka szalotek lub nieduża cebula

ogórek kiszony

sól, pieprz

Sposób przygotowania

Makrelę oczyścić z ości i skóry, ugnieść z twarogiem, dodać posiekaną drobno szalotkę i pokrojony ogórek, doprawić do smaku.

Pasta twarogowa z makrelą pasuje do solidnej pajdy chleba (i piwa). Podana na tartinkach nabierze bardziej eleganckiego wyrazu.

Pastowanie i przechowywanie

Dla dłuższego przechowywania pasty twarogowej z orzechami i śliwkami kalifornijskimi oraz pasty twarogowej z makrelą, należy pamiętać o kilku zasadach. Obie pasty najlepiej przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku w lodówce. Zaleca się spożycie ich w ciągu 2-3 dni, aby zachowały świeżość i smak. Pamiętaj również, że pasta z makrelą może szybko przejąć inne zapachy z lodówki, więc warto ją zabezpieczyć dodatkową folią plastikową przed zamknięciem pojemnika. Przed podaniem zaleca się wyjęcie pasty z lodówki na około 15-20 minut wcześniej, aby smak i konsystencja były optymalne.

Czy ten grzyb jest jadalny? Nie możesz się pomylić!

Pytanie 1 z 12
Czy ten grzyb jest jadalny?
Grzyby jadalne i trujące - jak je rozróżnić