Pasta twarogowa z orzechami i śliwkami kalifornijskimi
Składniki
• kostka półtłustego lub chudego twarogu
• garść świeżych liści bazylii lub solidna łyżeczka suszonych
• cztery orzechy włoskie
• kilka śliwek kalifornijskich
• ząbek czosnku
• łyżka oliwy
• sól (opcjonalnie sos sojowy), pieprz
Sposób przygotowania
Bazylię posiekać, orzechy rozdrobnić, śliwki pokroić, ząbek czosnku zmiażdżyć. Dodać do twarogu, wymieszać. Dodać odrobinę oliwy (łatwiej się będzie pastę mieszało, poza tym tłuszcz jest nośnikiem smaku), doprawić i... gotowe!
Pastę twarogową z orzechami i śliwkami podawać z białym pieczywem, najlepiej grillowanym.
Pasta twarogowa z makrelą (lub sardynkami)
Składniki
• kostka półtłustego lub chudego twarogu
• makrela wędzona (lub puszka sardynek)
• kilka szalotek lub nieduża cebula
• ogórek kiszony
• sól, pieprz
Sposób przygotowania
Makrelę oczyścić z ości i skóry, ugnieść z twarogiem, dodać posiekaną drobno szalotkę i pokrojony ogórek, doprawić do smaku.
Pasta twarogowa z makrelą pasuje do solidnej pajdy chleba (i piwa). Podana na tartinkach nabierze bardziej eleganckiego wyrazu.