Pigwa na zimę. Jak zrobić pyszną konfiturę i likier pigwowy?

2024-09-09 10:36

Pigwa to owoc wszechstronny, można z niej zrobić pyszne przetwory - m.in. likier pigwowy i konfiturę z pigwy. Szczególnie kiedy za oknem szaleje zima, jedną z większych przyjemności jest wypicie ciepłej, rozgrzewającej herbaty z konfiturą lub kieliszkiem likieru. Najsmaczniejsze i najbardziej wartościowe są przetwory domowe. Jak je zrobić?

Owoce pigwy

i

Autor: Getty Images

Konfitura z pigwy - domowy przepis

Składniki

  • 1,5 kg pigwy
  • 4 szklanki wody
  • 4 szklanki cukru
  • cynamon

Sposób przygotowania

  1. Najpierw pigwy bardzo dokładnie myjemy i pozbywamy się gniazd nasiennych.
  2. Następnie owoce kroimy na drobne kawałki.
  3. Owoce gotujemy w wodzie przez około 40 minut.
  4. Dodajemy szczyptę cynamonu.
  5. Kiedy owoce staną się miękkie, rozgniatamy je na masę za pomocą tłuczka, dodajemy cukier i smażymy na patelni przez 30 minut.
  6. Gotowa konfitura z pigwy jest od razu dobra do spożycia. Resztę można przechowywać w słoikach.

Likier pigwowy

Składniki

  • 2 kg pigwy
  • 3 szklanki wody
  • 1,5 kg cukru
  • laska wanilii
  • 3 szklanki koniaku

Sposób przygotowania

  1. Dojrzałe pigwy zostawić w ciepłym miejscu na 2 tygodnie.
  2. Gdy ładnie zżółkną, umyć, pozbawić gniazd nasiennych, ale nie obierać ze skórki.
  3. Pokroić, wrzucić do rondla, zalać wodą, zagotować, a potem przecedzić przez sito.
  4. Do wywaru dodać cukier i pokrojoną laskę wanilii.
  5. Zagotować, odszumować, zdjąć z ognia, przefiltrować przez filtr do kawy.
  6. Wymieszać z koniakiem, rozlać do butelek, szczelnie zamknąć i odstawić na kilka miesięcy.