Pigwa na zimę. Jak zrobić pyszną konfiturę i likier pigwowy?
Pigwa to owoc wszechstronny, można z niej zrobić pyszne przetwory - m.in. likier pigwowy i konfiturę z pigwy. Szczególnie kiedy za oknem szaleje zima, jedną z większych przyjemności jest wypicie ciepłej, rozgrzewającej herbaty z konfiturą lub kieliszkiem likieru. Najsmaczniejsze i najbardziej wartościowe są przetwory domowe. Jak je zrobić?
Konfitura z pigwy - domowy przepis
Składniki
- 1,5 kg pigwy
- 4 szklanki wody
- 4 szklanki cukru
- cynamon
Sposób przygotowania
- Najpierw pigwy bardzo dokładnie myjemy i pozbywamy się gniazd nasiennych.
- Następnie owoce kroimy na drobne kawałki.
- Owoce gotujemy w wodzie przez około 40 minut.
- Dodajemy szczyptę cynamonu.
- Kiedy owoce staną się miękkie, rozgniatamy je na masę za pomocą tłuczka, dodajemy cukier i smażymy na patelni przez 30 minut.
- Gotowa konfitura z pigwy jest od razu dobra do spożycia. Resztę można przechowywać w słoikach.
Likier pigwowy
Składniki
- 2 kg pigwy
- 3 szklanki wody
- 1,5 kg cukru
- laska wanilii
- 3 szklanki koniaku
Sposób przygotowania
- Dojrzałe pigwy zostawić w ciepłym miejscu na 2 tygodnie.
- Gdy ładnie zżółkną, umyć, pozbawić gniazd nasiennych, ale nie obierać ze skórki.
- Pokroić, wrzucić do rondla, zalać wodą, zagotować, a potem przecedzić przez sito.
- Do wywaru dodać cukier i pokrojoną laskę wanilii.
- Zagotować, odszumować, zdjąć z ognia, przefiltrować przez filtr do kawy.
- Wymieszać z koniakiem, rozlać do butelek, szczelnie zamknąć i odstawić na kilka miesięcy.