Pizza z patelni: jak zrobić pizzę inaczej?

2024-05-29 9:15

Przygotowanie pizzy jest szybkie i nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych. Pizzę możesz przygotować tradycyjnie w piekarniku lub ciasto smażyć na patelni. Sprawdź, jak przygotować pizzę prosto z patelni.

Pizza z patelni: jak zrobić pizzę inaczej?

i

Autor: Getty Images

Pizza z patelni

Aby przygotować pyszną pizzę z patelni musisz przygotować składniki na ciasto i wierzchnią warstwę. Ilości składników powinny wystarczyć na porcje dla 4-6 osób. Czas przygotowania dania to około 30 minut.

Składniki potrzebne na ciasto i na sos:

  • 280g mieszkanki chlebowej

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 2 łyżeczki suszonego oregano

  • 2 ząbki czosnku

  • sól

  • świeżo zmielony pieprz naturalny

  • 175 g sera mozzarella

  • 50 g odsączonych anchois z puszki

  • czarne oliwki

Możesz przygotować również wierzchnią warstwę pizzy, do której potrzebujesz:

  • 100 g salami w plasterkach

  • 225 g obranych krewetek

  • 175 g czerwonej papryki z puszki

  • 1 łyżka kaparów

  • 100g grzybów w plastrach

Sposób przygotowania:

Do większej miski wsyp mieszankę chlebową, dodaj 185 ml ciepłej wody i zagnieć ciasto. Ciasto przenieś na stolnicę i wyrabiaj przez 5 minut. Następnie rozwałkuj je na kształt okręgu o średnicy około 25 cm. Na patelni podgrzej oliwę, połóż na niej rozwałkowane ciasto i smaż na małym ogniu, aby ciasto było w połowie upieczone – warstwa od spodu nie powinna się rumienić.

Przygotowanie sosu do pizzy

Koncentrat pomidorowy, oregano i rozgnieciony czosnek zmieszaj i dopraw do smaku.

Patelnię zdejmij z ognia. Spód od pizzy przerzuć na drugą stronę. Rozsmaruj po tej stronie przygotowany sos. Ciasto postaw ponownie na małym ogniu i smaż przez 5 min.

Ser pokrój w plastry, potnij anchois na połowy, wypestkuj oliwki. Wszystkie składniki ułóż na pizzy. Wszystko przykryj serem i podgrzewaj na grillu aż ser się roztopi. Podawaj od razu. Możesz do tego przygotować lekką, warzywną sałatkę.

Pizza z patelni

Aby przygotować pyszną pizzę z patelni musisz przygotować składniki na ciasto i wierzchnią warstwę. Ilości składników powinny wystarczyć na porcje dla 4-6 osób. Czas przygotowania dania to około 30 minut.

Składniki potrzebne na ciasto i na sos:

  • 280g mieszkanki chlebowej

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 2 łyżeczki suszonego oregano

  • 2 ząbki czosnku

  • sól

  • świeżo zmielony pieprz naturalny

  • 175 g sera mozzarella

  • 50 g odsączonych anchois z puszki

  • czarne oliwki

Możesz przygotować również wierzchnią warstwę pizzy, do której potrzebujesz:

  • 100 g salami w plasterkach

  • 225 g obranych krewetek

  • 175 g czerwonej papryki z puszki

  • 1 łyżka kaparów

  • 100g grzybów w plastrach

Sposób przygotowania:

Do większej miski wsyp mieszankę chlebową, dodaj 185 ml ciepłej wody i zagnieć ciasto. Ciasto przenieś na stolnicę i wyrabiaj przez 5 minut. Następnie rozwałkuj je na kształt okręgu o średnicy około 25 cm. Na patelni podgrzej oliwę, połóż na niej rozwałkowane ciasto i smaż na małym ogniu, aby ciasto było w połowie upieczone – warstwa od spodu nie powinna się rumienić.

Przygotowanie sosu do pizzy

Koncentrat pomidorowy, oregano i rozgnieciony czosnek zmieszaj i dopraw do smaku.

Patelnię zdejmij z ognia. Spód od pizzy przerzuć na drugą stronę. Rozsmaruj po tej stronie przygotowany sos. Ciasto postaw ponownie na małym ogniu i smaż przez 5 min.

Ser pokrój w plastry, potnij anchois na połowy, wypestkuj oliwki. Wszystkie składniki ułóż na pizzy. Wszystko przykryj serem i podgrzewaj na grillu aż ser się roztopi. Podawaj od razu. Możesz do tego przygotować lekką, warzywną sałatkę.

Aby dodać pizzy z patelni wyjątkowego smaku i zapachu, możesz też eksperymentować z dodatkowymi przyprawami. Świetnie sprawdzą się świeże zioła jak bazylia, tymianek czy rozmaryn, które możesz dodać do sosu pomidorowego lub posypać nimi pizzę tuż przed podaniem. Możesz także delikatnie skropić pizzę oliwą truflową dla bardziej wyrafinowanego smaku. Dodatkowo, jeśli chcesz, aby spód pizzy był bardziej chrupiący, ostatnie minuty smażenia spędzaj na średnim ogniu, delikatnie dociskając brzegi ciasta do patelni łopatką. Życzymy smacznego eksperymentowania w kuchni!

QUIZ. Jaki kolor ma ten owoc?

Pytanie 1 z 22
Jaki kolor ma dojrzała cytryna?