Podstawowe ciasto na naleśniki
Proporcje wersji podstawowej ciasta naleśnikowego są następujące:
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka mąki
- 2 jajkaszczypta soli
- 2–3 łyżki oleju
- około 1/2 szklanki wody
Jeśli przewidujemy naleśniki na słodko, do ciasta można dodać szczyptę cynamonu lub przyprawy do piernika – takie naleśniki doskonale będą się komponować z farszem z prażonych jabłek lub z powidłami. Jeśli chcemy podać naleśniki w wersji wytrawnej, ciasto można przyrządzić z dodatkiem piwa, maślanki lub soku pomidorowego.
Naleśniki w wersji piwnej
Wytrawne naleśniki można usmażyć, dodając do ciasta piwo. Proporcje płynu są wtedy następujące: ¾ szklanki mleka, ¾ szklanki piwa; pozostałe składniki przepisu pozostają bez zmian.
Amatorzy bardziej wyrazistych smaków mogą dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Naleśniki, dzięki bąbelkom zawartym w piwie, będą bardziej puszyste. Pasują do wszelkich wytrawnych farszy: mięsnych, warzywnych, z pieczarek i cebuli itp.
Naleśniki ziołowe z maślanką
W tej wersji mleko zastępujemy maślanką. Ponieważ maślanka jest bardziej gęsta niż mleko, trzeba ewentualnie dodać nieco więcej wody – od ¾ do 1 szklanki. Aby nieco podkręcić smak ciasta, można do niego dodać suszonych lub posiekanych świeżych ziół (ziół prowansalskich, koperku, szczypiorku).
Takie ziołowe naleśniki wyjątkowo dobrze pasują do farszy z warzyw i twarogu.
Naleśniki na czerwono
Do ciasta dodajemy po połowie maślanki i soku pomidorowego (czyli po ¾ szklanki) oraz sporą szczyptę papryki w proszku (jeśli mają to być naleśniki na ostro, dodajemy ostrą paprykę). Zamiast papryki może być też chili lub curry.
Takie ciasto to idealna podstawa do naleśników po meksykańsku (z farszem z mielonego mięsa, papryki i czerwonej fasoli) lub z kurczakiem curry.
Naleśniki czekoladowe
Dla miłośników słodkich wariantów, warto spróbować przygotować naleśniki czekoladowe. Do podstawowego ciasta można dodać 2-3 łyżki kakao lub gorzkiej czekolady roztopionej w małej ilości mleka. Aby ciasto było bardziej delikatne, można także dodać łyżeczkę wanilii. Naleśniki czekoladowe świetnie komponują się z owocami, bitą śmietaną, dżemem malinowym czy orzechowym kremem czekoladowym. Są idealnym deserem na różne okazje, zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci.
Polecany artykuł: