Sałatka z brokułów, mango i orzechów [SPRAWDZONY PRZEPIS]

2024-06-01 3:33

Zobacz przepis na sałatkę z brokułów, mango i orzechów. Mówimy, jak szybko zrobić pyszną sałatkę owocowo-warzywną.

Sałatka z brokułów, mango i orzechów [SPRAWDZONY PRZEPIS]

i

Autor: Getty Images

Sekret smaku sałatki tkwi w idealnie ugotowanych brokułach, które nie mogą rozpadać się po nabiciu na widelec, ale i nie powinny być zbyt twarde. Pod przepisem znajdziesz porady, jak ugotować brokuły al dente.

Sałatka z brokułów, mango i orzechów – składniki:

Sałatka:

  • 1 brokuł
  • 1 mango
  • 1 czerwona cebula

Dressing:

  • 2 łyżeczki oliwy
  • 2–3 łyżeczki octu winnego
  • zioła do sałatek
  • sól i pieprz do smaku

Orzechy:

  • 4 łyżeczki cukru
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/2 miski pokruszonych orzechów

Sałatka z brokułów, mango i orzechów – sposób przygotowania

1. Z brokułu odciąć różyczki, ugotować na parze al dente. Przełożyć na chwilę do zimnej wody. Odcedzić i włożyć do dużego naczynia. Pozostawić do wystudzenia.

2. Cebulę posiekać i dodać do brokułu. Mango obrać i pokroić na kawałki. Dodać do brokułu i cebuli.

3. Sałatkę polać dressingiem. Cukier i pieprz cayenne wymieszać na małej patelni, dodać orzechy i smażyć, stale mieszając. Wystudzić, posypać sałatkę tuż przed podaniem.

Jak gotować brokuły?

Jednym z najzdrowszych sposobów na przyrządzenie brokułów jest gotowanie ich na parze. Wystarczą 3-4 minuty, aby uzyskać wyjątkowy smak i zachować wszelkie wartości odżywcze. Inną metodą jest gotowanie w wodzie – wystarczy dodać do niej odrobinę soli i soku z cytryny oraz kilka łyżek mleka, które zabije nieprzyjemny zapach. Po 2-5 minutach gotowania są już idealnym składnikiem sałatki. Brokuły gotujemy al dente, po wyjęciu z wody powinny być lekko twardawe, chrupiące.

Warto również dodać, że składniki sałatki można modyfikować według własnych upodobań i dostępności produktów. Na przykład, zamiast mango można użyć pokrojonego w kostkę awokado, które doskonale komponuje się z resztą składników, dodając kremowości. Zamiast czerwonej cebuli, można wypróbować szczypiorek, który doda daniu delikatniejszego smaku. Warto również eksperymentować z różnymi rodzajami orzechów – od migdałów po pistacje, różne orzechy wnoszą własne unikalne walory smakowe i teksturalne. Ponadto, oprócz oliwy do dressingu, warto spróbować oleju z pestek dyni, który nada sałatce głębszego i bardziej wyrazistego smaku.

Quiz. Kulinarne klasyki PRL-u. Dzisiejsza młodzież nie ma żadnych szans!

Pytanie 1 z 10
Jak nazywały się jedyne dostępne na rynku lody?