Sałatka z ziemniaków: 2 sprawdzone przepisy

2024-05-28 16:25

Sałatka ziemniaczana to prosty sposób na uatrakcyjnienie imprezowego bufetu. W dodatku nigdy się nie znudzi, bo można ją przyrządzać na wiele sposobów, zmieniając dodatkowe składniki. Oto dwa sprawdzone przepisy na sałatkę ziemniaczaną.

Sałatka z ziemniaków: 2 sprawdzone przepisy

i

Autor: Getty Images

Gdy zapowiada się improwizowana „domówka”, nie ma jak sałatka z ziemniaków. Gotujemy ziemniaki i dodajemy, co tam akurat mamy pod ręką: kiszone ogórki, warzywa z puszki, cebulę, paprykę, kapary, wędlinę, śledzie... Potem wystarczy tylko przyprawić solą, pieprzem, dodać oleju lub majonezu, posypać dla koloru posiekaną pietruszką – i gotowe!

Pikantna sałatka ziemniaczana ze śledziem

Najlepsza jest z dodatkiem majonezu, ale dressing można zrobić także na bazie jogurtu bałkańskiego wymieszanego z majonezem lub odrobiną oleju. Dodatek marynowanych buraczków nadaje jej ładny różowy kolor.Składniki:

  • 6 solonych płatów śledziowych,

  • 800 g ziemniaków,

  • 5 ogórków kiszonych,

  • 2 kwaśne jabłka,

  • 4 łyżki marynowanych startych buraczków (ze słoika),

  • 3 jajka na twardo,

  • kilka wyłuskanych orzechów włoskich,

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,

  • ½ szklanki majonezu,

  • ½ szklanki śmietany,

  • 2 łyżki soku z cytryny,

  • sól, pieprz

Jak przyrządzić sałatkę

Śledzie namoczyć na noc (jeśli użyjesz np. płatów Lisner w oleju, wystarczy je osączyć, nie trzeba moczyć). Pokroić w niewielkie kawałki. Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować w osolonej wodzie, ostudzić. Jabłka obrać, przekroić, usunąć pestki, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny.Ziemniaki pokroić w dużą kostkę lub półplasterki, kiszone ogórki pokroić w półplasterki. Ziemniaki, ogórki, jabłka, śledzie i pokruszone orzechy włożyć do miski, dodać buraczki, wymieszać. Majonez wymieszać ze śmietaną, przyprawić solą i pieprzem. Dressingiem zalać sałatkę, delikatnie przemieszać i wstawić do lodówki. Jajka obrać i pokroić na ćwiartki. Przed podaniem udekorować nimi sałatkę, posypać natką.

Sałatka ziemniaczana z fasolką i groszkiem

Smak ziemniaków w tej sałatce zostaje „podkręcony” marynowaniem w zalewie bulionowej, dlatego można ją przyrządzić z minimalną ilością majonezu albo nawet tylko z dodatkiem oleju.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,

  • mała puszka zielonego groszku,

  • mała puszka czerwonej fasolki,

  • strąk czerwonej papryki,

  • 10 dag wędliny (np. lisiecka, krakowska sucha lub inna lekko podwędzana kiełbasa),

  • 2 łyżki kaparów,

  • 3 łyżki majonezu lub oleju,

  • 4 łyżki octu,

  • kostka bulionowa,

  • sól, pieprz,

  • 2 jajka ugotowane na twardo

Jak przyrządzić sałatkę

Kostkę bulionową rozpuścić we wrzątku, dodać ocet. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, jeszcze ciepłe zalać bulionem z octem, odstawić do wystudzenia.Wędlinę pokroić w plastry, a potem w paseczki. Groszek i fasolkę osączyć z zalewy. Paprykę opłukać, rozkroić, usunąć nasionka, pokroić w dużą kostkę. Jajka obrać, pokroić na ćwiartki. Ziemniaki osączyć, wraz z pozostałymi warzywami, wędliną i kaparami włożyć do miski, dodać majonez lub olej, wymieszać. Dołożyć jajka, jeszcze raz delikatnie przemieszać. Przed podaniem schłodzić.

Wykwintna sałatka ziemniaczana z krewetkami

Oto propozycja dla tych, którzy chcą dodać swoim imprezowym przekąskom odrobinę luksusu. Sałatka ziemniaczana z krewetkami to połączenie delikatnych smaków morza z tradycyjnym, sycącym składnikiem, jakim są ziemniaki. Idealna na bardziej eleganckie wieczory.

Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • 300 g gotowanych i obranych krewetek
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 awokado
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z limonki
  • koperek do dekoracji
  • sól, pieprz

Jak przyrządzić sałatkę

Umyte ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, aż będą miękkie, ale nie rozgotowane. Po ostudzeniu pokroić w kostkę. Czerwoną cebulę i ogórki kiszone pokroić w drobną kostkę. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, wydrążyć miąższ łyżeczką i pokroić w kostkę, skropić sokiem z limonki, aby nie ściemniało. W dużej misce wymieszać majonez z jogurtem naturalnym, dodać wyciśnięty ząbek czosnku oraz doprawić solą i pieprzem. Do przygotowanego dressingu dodać wszystkie warzywa oraz krewetki, delikatnie wymieszać, aby składniki równomiernie się pokryły. Przed podaniem schłodzić w lodówce przez co najmniej 30 minut. Sałatkę podawać udekorowaną koperkiem. Ta wykwintna wersja ziemniaczanej sałatki z pewnością zauroczy wszystkich gości.

Quiz kuchnia PRL. Czy pamiętacie jedzenie z dawnych czasów? 11/11 oznacza, że jedliście!

Pytanie 1 z 11
Na początek coś banalnego. Co sypało się na chleb w czasach PRL?
Chleb