Gdy zapowiada się improwizowana „domówka”, nie ma jak sałatka z ziemniaków. Gotujemy ziemniaki i dodajemy, co tam akurat mamy pod ręką: kiszone ogórki, warzywa z puszki, cebulę, paprykę, kapary, wędlinę, śledzie... Potem wystarczy tylko przyprawić solą, pieprzem, dodać oleju lub majonezu, posypać dla koloru posiekaną pietruszką – i gotowe!
Pikantna sałatka ziemniaczana ze śledziem
Najlepsza jest z dodatkiem majonezu, ale dressing można zrobić także na bazie jogurtu bałkańskiego wymieszanego z majonezem lub odrobiną oleju. Dodatek marynowanych buraczków nadaje jej ładny różowy kolor.Składniki:
-
6 solonych płatów śledziowych,
-
800 g ziemniaków,
-
5 ogórków kiszonych,
-
2 kwaśne jabłka,
-
4 łyżki marynowanych startych buraczków (ze słoika),
-
3 jajka na twardo,
-
kilka wyłuskanych orzechów włoskich,
-
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
-
½ szklanki majonezu,
-
½ szklanki śmietany,
-
2 łyżki soku z cytryny,
-
sól, pieprz
Jak przyrządzić sałatkę
Śledzie namoczyć na noc (jeśli użyjesz np. płatów Lisner w oleju, wystarczy je osączyć, nie trzeba moczyć). Pokroić w niewielkie kawałki. Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować w osolonej wodzie, ostudzić. Jabłka obrać, przekroić, usunąć pestki, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny.Ziemniaki pokroić w dużą kostkę lub półplasterki, kiszone ogórki pokroić w półplasterki. Ziemniaki, ogórki, jabłka, śledzie i pokruszone orzechy włożyć do miski, dodać buraczki, wymieszać. Majonez wymieszać ze śmietaną, przyprawić solą i pieprzem. Dressingiem zalać sałatkę, delikatnie przemieszać i wstawić do lodówki. Jajka obrać i pokroić na ćwiartki. Przed podaniem udekorować nimi sałatkę, posypać natką.
Sałatka ziemniaczana z fasolką i groszkiem
Smak ziemniaków w tej sałatce zostaje „podkręcony” marynowaniem w zalewie bulionowej, dlatego można ją przyrządzić z minimalną ilością majonezu albo nawet tylko z dodatkiem oleju.
Składniki:
-
1 kg ziemniaków,
-
mała puszka zielonego groszku,
-
mała puszka czerwonej fasolki,
-
strąk czerwonej papryki,
-
10 dag wędliny (np. lisiecka, krakowska sucha lub inna lekko podwędzana kiełbasa),
-
2 łyżki kaparów,
-
3 łyżki majonezu lub oleju,
-
4 łyżki octu,
-
kostka bulionowa,
-
sól, pieprz,
-
2 jajka ugotowane na twardo
Jak przyrządzić sałatkę
Kostkę bulionową rozpuścić we wrzątku, dodać ocet. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, jeszcze ciepłe zalać bulionem z octem, odstawić do wystudzenia.Wędlinę pokroić w plastry, a potem w paseczki. Groszek i fasolkę osączyć z zalewy. Paprykę opłukać, rozkroić, usunąć nasionka, pokroić w dużą kostkę. Jajka obrać, pokroić na ćwiartki. Ziemniaki osączyć, wraz z pozostałymi warzywami, wędliną i kaparami włożyć do miski, dodać majonez lub olej, wymieszać. Dołożyć jajka, jeszcze raz delikatnie przemieszać. Przed podaniem schłodzić.
Wykwintna sałatka ziemniaczana z krewetkami
Oto propozycja dla tych, którzy chcą dodać swoim imprezowym przekąskom odrobinę luksusu. Sałatka ziemniaczana z krewetkami to połączenie delikatnych smaków morza z tradycyjnym, sycącym składnikiem, jakim są ziemniaki. Idealna na bardziej eleganckie wieczory.
Składniki:- 1 kg ziemniaków
- 300 g gotowanych i obranych krewetek
- 1 czerwona cebula
- 2 ogórki kiszone
- 1 awokado
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z limonki
- koperek do dekoracji
- sól, pieprz
Jak przyrządzić sałatkę
Umyte ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, aż będą miękkie, ale nie rozgotowane. Po ostudzeniu pokroić w kostkę. Czerwoną cebulę i ogórki kiszone pokroić w drobną kostkę. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, wydrążyć miąższ łyżeczką i pokroić w kostkę, skropić sokiem z limonki, aby nie ściemniało. W dużej misce wymieszać majonez z jogurtem naturalnym, dodać wyciśnięty ząbek czosnku oraz doprawić solą i pieprzem. Do przygotowanego dressingu dodać wszystkie warzywa oraz krewetki, delikatnie wymieszać, aby składniki równomiernie się pokryły. Przed podaniem schłodzić w lodówce przez co najmniej 30 minut. Sałatkę podawać udekorowaną koperkiem. Ta wykwintna wersja ziemniaczanej sałatki z pewnością zauroczy wszystkich gości.