Sałatki z brokułów - sprawdzone przepisy

2024-05-29 17:04

Brokuły, zwane kapustą szparagową, do niedawana były mało znane. Obecnie nie bez powodu zyskały sobie popularność. Są smaczne, zdrowe, tanie, łatwo dostępne. Można je jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. W tej drugiej wersji niejednokrotnie występują jako główny składnik apetycznych sałatek.

Sałatki z brokułów - sprawdzone przepisy

i

Autor: Getty Images

Brokuły bogate są w witaminę C i potas, zawierają sporo błonnika i magnezu. Są też dobrym źródłem prowitaminy A, witaminy K, kwasu foliowego i ważnych dla zdrowia oczu karotenoidów: luteiny i zeaksantyny.  A na dodatek są smaczne. Trzeba tylko pamiętać o tym, że należy je gotować krótko, najwyżej przez 5 minut, w wodzie z dodatkiem soli (2 łyżeczki na 2 l wody) i ewentualnie odrobiny cukru. Przy długiej obróbce termicznej różyczki rozpadają się i tracą piękny, zielony kolor. Brokuły układamy  w garnku różyczkami do góry, bo łodygi dłużej się gotują. Najlepiej jednak je blanszować lub gotować na parze, bo wtedy zachowują więcej witamin, składników mineralnych i ładny wygląd. 

Sałatka z brokułów z jajami

Składniki:

  • 2 brokuły

  • duże kwaśne jabłko

  • pęczek koperku

  • pęczek natki pietruszki

  • kilka łodyg bazylii

  • 5 dag suszonych śliwek bez pestek

  • 2 jaja

  • cytryna

  • 3 ząbki czosnku

  • 5 łyżek sosu winegret

Przygotowanie:

Brokuły umyj, zblanszuj (zanurz na kilka minut we wrzącej osolonej wodzie), odsącz i podziel na różyczki. Jabłko obierz, pokrój w drobną kostkę i skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Natkę pietruszki, koper i bazylię drobno posiekaj. Śliwki umyj i pokrój w paski. Przeciśnięty przez praskę czosnek dodaj do sosu winegret. Wszystkie składniki wymieszaj wraz z sosem. Sałatkę udekoruj jajami ugotowanymi na twardo i pokrojonymi w ćwiartki.

Sałatka z brokułów z zielonym groszkiem

Składniki:

  • 1 brokuł

  • 2 kwaszone ogórki

  • pół szklanki zielonego groszku konserwowanego

  • 10 dag żółtego sera 

  • po łyżce posiekanego szczypiorku i koperku

  • łyżka oleju

  • sok z cytryny

  • cukier, sól

Przygotowanie:

Umyte brokuły ugotuj w wodzie z dodatkiem soli i cukru.  Odsącz i podziel na różyczki. Ogórki pokrój w drobną kostkę, połącz z groszkiem, brokułami, posiekanym szczypiorkiem i koperkiem. Dodaj olej z sokiem z cytryny. Możesz go zastąpić majonezem.

Sałatka z brokułów z kukurydzą

Składniki:

  • 1 brokuł

  • puszka kukurydzy

  • 25 dag makaronu świderki

  • 5 łyżek ziaren słonecznika

  • 3 kwaszone ogórki

  • 1 szklanka niesłodzonego mleka skondensowanego

  • 1/2 szklanki oliwy 

  • łyżka musztardy

  • łyżeczka sosu sojowego

  • 1 cytryna 

  • płaska łyżeczka soli

Przygotowanie:

Ugotuj makaron z dodatkiem łyżeczki oliwy. Umyte brokuły, podziel na różyczki i ugotuj na parze. Ogórki pokrój w kostkę, a ziarna słonecznika upraż na patelni. Wymieszaj brokuły z ogórkami, pestkami  słonecznika, makaronem i odcedzoną z zalewy kukurydzą. Ubij mikserem skondensowane mleko z musztardą, sosem sojowym, resztą oliwy i solą. Potem dodaj wyciśnięty z cytryny sok. Wymieszaj składniki sałatki z sosem.

Sałatka z brokułów z czerwoną papryką

Składniki:

  • 1 brokuł

  • 2 czerwone papryki

  • 1 jabłko

  • 1 czerwona cebula

  • 2 korniszony

  • 2 jaja ugotowane na twardo

  • łyżka posiekanej natki pietruszki

  • ząbek czosnku

  • po 2 łyżki majonezu i jogurtu

  • łyżeczka musztardy z ziarnami  gorczycy

  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Podzielony na różyczki brokuł mocz przez 10 minut w osolonej wodzie. Potem zblanszuj w dużej ilości wrzątku. Umytą paprykę oczyść z gniazd nasiennych  i pokrój w paski. Z obranego jabłka usuń gniazdo nasienne i pokrój go w kostkę. Cebule również pokrój w kostkę. Wymieszaj wszystkie składniki sałatki. Połącz jogurt z majonezem, dodaj musztardę, zmiażdżony ząbek czosnku  i dopraw sos solą i pieprzem. Polej nim sałatkę.  

Brokuły mogą być także wykorzystane w dietach antyrakowych. Zawierają sulforafan, który w badaniach wykazał zdolność do neutralizowania potencjalnie rakotwórczych substancji oraz hamowania wzrostu komórek nowotworowych. Działanie przeciwnowotworowe brokułów jest szczególnie silne w przypadku nowotworów piersi, prostaty, płuc i jelita grubego. Regularne spożywanie brokułów może również wspierać procesy detoksykacyjne w organizmie, chroniąc komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi. Warto zauważyć, że aby uzyskać maksymalne korzyści zdrowotne, najlepiej spożywać brokuły surowe lub lekko parowane, gdyż sulforafan jest wrażliwy na wysokie temperatury.

QUIZ. Smakowite pary - połącz w pary przyprawy i potrawy i zgarnij komplet punktów

Pytanie 1 z 25
Ze świeżych liści bazylii przygotujesz: