Schab w pończosze, czyli a la szynka parmeńska - przepis

2024-05-28 22:10

Znasz przepis na schab w pończosze? Czy wiesz, że możesz sam zrobić domową wędlinę, do złudzenia przypominającą szynkę parmeńską? Nie tylko sporo zaoszczędzisz, ale możesz także przyrządzić ją według własnego gustu. Zdradzamy sprawdzony przepis.

Schab w pończosze, czyli a la szynka parmeńska - przepis

i

Autor: Getty Images

Surowa, suszona na powietrzu szynka parmeńska to jedna z najdroższych wędlin. Wyprodukowana z najlepszej wieprzowej szynki, długo dojrzewa na powietrzu. Kiedy jest gotowa, kroi się ją na cieniutkie, przezroczyste plasterki. Jest znakomita i do pieczywa, i jako elegancka przekąska. Podobną wędlinę dojrzewajacą możesz zrobić domowym sposobem. Oprócz mięsa potrzebne ci będą: dużo cukru, soli, spora garść przypraw i... czas. Oto przepis:

Schab w pończosze - przepis

Składniki

  • ok. 700 g schabu środkowego bez kości
  • 1 kg cukru
  • 1 kg soli
  • olej
  • przyprawy:
  • 2 łyżki majeranku
  • łyżeczka tymianku
  • ½ łyżeczki cząbru
  • kilka pokruszonych listków laurowych
  • spora szczypta mielonego ziela angielskiego
  • przeciśnięty ząbek czosnku
  • świeżo zmielony czarny pieprz (ok. 1/2 łyżeczki)
  • pończocha, gotowa siateczka do wędlin lub naturalny sznurek

uwaga: podajemy przykładowy zestaw przypraw, ale oczywiście można go dowolnie modyfikować.

Przygotowanie:

Mięso opłukać, dokładnie osuszyć. Na dno podłużnego  naczynia wsypać połowę cukru, ułożyć na nim schab, posypać pozostałym cukrem tak, by mięso było całkowicie przykryte. Naczynie przykryć folią do żywności i wstawić do lodówki na 2 doby. W tym czasie cukier „wyciągnie” ze schabu wodę – pod koniec tego procesu mięso podejdzie sokiem. Schab wyjąć z naczynia, osuszyć. Na dno suchego, czystego naczynia wsypać połowę soli, włożyć schab, posypać resztą soli. Naczynie przykryć folią i wstawić do lodówki na 2 kolejne doby. Sól zakonserwuje mięso.Następnie opłukać mięso z soli, osuszyć papierowym ręcznikiem, posmarować cienką warstwą oleju, natrzeć czosnkiem i obsypać przyprawami. Włożyć do naczynia, przykryć i wstawić do lodówki na kolejną dobę. Potem włożyć schab do [pończochy, siateczki lub obwiązać sznurkiem i powiesić w chłodnym miejscu (nie w lodówce) na co najmniej 5 dni. Gotową wędlinę przechowywać w lodówce.

Po zakończeniu procesu dojrzewania schab w pończosze zyska wyjątkowy smak i aromat. Wysychając, mięso staje się bardziej zwarte i intensywne w smaku, co czyni je idealnym składnikiem dla różnorodnych potraw. Możesz go używać nie tylko jako klasyczną wędlinę do kanapek, ale również jako dodatek do sałatek, pizzy, czy nawet jako element deski serów i wędlin. Ważne jest, aby podczas przechowywania wędliny w lodówce, owijać ją w pergamin lub przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby uniknąć nadmiernego wysychania oraz zachować jej świeżość. Eksperymentowanie z różnymi przyprawami podczas przygotowywania schabu daje nieograniczone możliwości smakowe, warto więc dostosować recepturę do własnych upodobań kulinarnych.

Quiz. W sklepie rybnym. Mało kto odpowie na 10 pytanie!

Pytanie 1 z 10
Ta ryba może spowodować śmierć i tylko nieliczni kucharze potrafią ją przyrządzić. Mowa o: