Jakie są gatunki papryki? Do czego się nadają poszczególne rodzaje?

2024-08-19 8:01

Europejska historia papryki rozpoczęła się wraz z odkryciem zachodniej części Indii przez Krzysztofa Kolumba. Mnogość jej odmian i ich smaków gwarantuje to, że doskonale smakuje podawana na surowo, duszona, pieczona, gotowana i grillowana.

Różne odmiany papryki

i

Autor: Getty Images

Papryka jest królową kuchni węgierskiej – bo kto wyobraża sobie leczo lub gulasz bez niej? Używa się ją też do przygotowania marynat, konserw czy mrożonek. Papryki dzielą się na pięć podstawowych gatunków: anuum (roczne), baccatum (jagodowe), chinense (pochodzące z Chin), frutescens (owocowe) i pubescens (omszone). Ostre owoce papryki nazywane są chili (lub chilli).

Najczęściej spotykane odmiany papryki

  • Anaheim – ostra, barwa od czerwonej po jasnozieloną, cienka skórka. Do zup, gulaszu, mrożenia i marynowania.

  • Banana – słodka. Do sałatek, makaronów i pieczenia mięs. Może być mrożona.

  • Bell – najpopularniejsza słodka papryka, może być żółta, pomarańczowa, zielona, brązowa lub czerwona. Idealna na leczo, stosowana też do sałatek, makaronów, faszerowania mięsem i pieczenia. Może być mrożona.

  • Cascabel – szczególnie ostra, odmiana chili. Idealna do suszenia.

  • Cayenne – ostra, długa, produkuje się z niej pieprz cayenne. Kolory od zielonego do jasnoczerwonego. Używana w postaci surowej i suszonej - do sosów, zup, sałatek i dipów, sproszkowana - jako przyprawa.

  • Cherry – słodka, okrągła, jasnoczerwona. Do sałatek i marmolad, wykorzystywana też jako dekoracja.

  • Chilaca – ostra, długa, o czekoladowo-czarnym kolorze. Stosowana do ozdabiania potraw (jako krazki), bywa też faszerowana. Komponuje się z owocami morza, grzybami i daniami z fasoli.

  • Chiltepin – ostra, niewielka i okrągła, przypomina wiśnie. Do sosów, zup i dań z fasolą. Może być marynowana.

  • Cubanelle – słodka, jasnozielona lub czerwona. Do mrożenia i pieczenia, sałatek, sals i makoronów.

  • Datil – wydłużona i pomarszczona, kolor od żółtego od zielonożółtego. Ostra, stosowana głównie do pysznych sosów. Wykorzystywana w postaci niedojrzałej, gdy dojrzeje, nadaje się do jedzenia tylko przez kilka dni.

  • De Arbol – ostra papryka, używana głównie do suszenia. O kolorze ciemnoczerwonym do brązowego. Mniejsza i nie tak ostra jak cayenne.

  • Fresno – ostra, podobna do jalapeno, jednak nieco ostrzejsza w smaku. Barwa zielona do czerwonej.

  • Habanero – okrągła, intensywnie czerwona, żółta lub pomarańczowa. Jej owoce należą do najbardziej pikantnych i ostrych w smaku ze wszystkich znanych papryk.

  • Jalapeno – bardzo ostra, dojrzałe są dużo słodsze od niedojrzałych. Bywają duszone w piecach, są wtedy ostrzejsze w smaku i nazywane chipotle.

  • Mirasol – ostra, doskonała do suszenia, może mieć gładką lub pomarszczoną skórkę. Czerwona, idealna do sosów, zup i gulaszy.

  • Peperoncini – maleńka czerwona, ostra i słodka papryczka w jednym. Robi się z nią sosy, gulasze, potrawy z mięsa, curry, ogólnie - dania wymagające ostrzejszego smaku.

  • Pimento – słodka, czerwona, wykorzystywana głównie do marynat i nadziewania nią oliwek. Dużo bardziej aromatyczna niż papryki innych odmian.

  • Poblano – ciemnozielone papryczki, bogate w witaminę C. Po suszeniu stają się ciemnobrązowe i okreslane mulato, po namoczeniu czerwone i nazywane ancho.

  • Rocoto – ostra czerwona papryka, mityczny owoc, pamiętający jeszcze czasy Inków. Doskonała na wrzody, problemy gastryczne, trawienie. Świetna do ryb.

  • Santa Fe Grande – papryka ostra. Najlepsza jest niedojrzała, o żółtej barwie i delikatnym cytrynowym smaku (dojrzała jest już czerwona).

  • Scotch Bonnet – ostra, żółta lub pomarańczowa. Równie pikantna jak Habanero i mylona z nią - z tym, że Scotch Bonnet jest zakrzywiona, a Habanero - prosta.

  • Serrano – ostra, z orzeźwiającym cytrusowym aromatem, czerwona lub zielona. Do guacamole, sals, świeżych sałatek i potraw pieczonych, z owoców morza i jajek. Marynowane są sprzedawane w puszkach, ale najczęściej Serrano spożywana jest na surowo.

  • Tabasco – ostra, czerwona, jedna z odmian papryki chili (owocowej). Wykorzystywana w produkcji przyprawy tabasco.

  • Tomato – słodka papryka „pomidorowa”, o czerwonej barwie. Wykorzystywana w produkcji tradycyjnej paprykowej przyprawy.

Właściwości odżywcze papryki

Papryka jest również ceniona za swoje właściwości zdrowotne. Zawiera dużo witaminy C, beta-karotenu, witamin z grupy B (szczególnie B6) oraz witaminy E. Bogactwo tych składników odżywczych sprawia, że papryka wspomaga układ odpornościowy, poprawia zdrowie skóry, włosów oraz wzmacnia układ krążenia. Wiele odmian papryki, zwłaszcza te ostre, zawierają kapsaicynę, która ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe i przeciwnowotworowe.

Regularne spożywanie papryk może przyczyniać się do obniżenia poziomu cholesterolu oraz zmniejszać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Warto więc uwzględnić paprykę w codziennej diecie nie tylko ze względu na jej różnorodne zastosowania kulinarne, ale również dla korzyści zdrowotnych.