Śliwki w occie babuni. Tradycyjny przepis na pyszną zakąskę

2024-08-22 14:42

Staropolska zakąska, podawana do mięs i deserów dla szczególnych gości, znów powraca na stało! Jak przygotować pyszne śliwki w słodko-octowej zalewie? Mamy na nie przepis!

Śliwki w occie

i

Autor: Getty Images

Jak przygotować pyszne śliwki w słodko-octowej zalewie? Z nami przygotujesz je bez trudu. Nawet jeśli nie posiadasz spektakularnych zdolności kulinarnych, pomożemy ci przebrnąć przez wszystkie etapy przygotowań. Oto jak krok po kroku przygotować tę zakąskę!

Przepis na śliwki w occie: czego potrzebujesz?

Do przygotowania pysznych śliwek w occie potrzebne ci będą:

  • 2 kg twardych śliwek
  • 1 l octu 10%
  • 1 kg cukru
  • 2 laski cynamonu
  • 2 łyżki goździków
  • słoiki
  • wykałaczki

Przepis na śliwki w occie: krok po kroku

  1. W pierwszej kolejności dokładnie umyj, a następnie wyparz słoiki, przygotowane do marynaty. Powinny być dość obszerne, najlepiej zamykane szklanym, hermetycznym wieczkiem na drucianym mocowaniu.
  2. Do sporego garnka wlej przygotowany ocet. Po chwili wsyp cukier i dodaj przyprawy. Całość doprowadź do wrzenia. W międzyczasie dokładnie umyj śliwki, a następnie każdą nadziej na wykałaczkę.
  3. Tak nadziane śliwki ułóż w wyparzonych wcześniej słoikach. Zalej je gorącą zalewą i mocno zakręć słoiki. Śliwki w occie pasteryzuj ok. 20-25 minut. Smacznego!

Po zakończeniu procesu pasteryzacji, warto poczekać co najmniej 2-3 tygodnie, zanim zaczniemy cieszyć się smakiem śliwek w occie. Przez ten czas śliwki wchłoną aromaty przypraw i będą miały odpowiednią konsystencję.

Do czego pasują śliwki w occie?

Śliwki w słodko-octowej zalewie świetnie komponują się jako dodatek do mięs, serów, a nawet do sałatek. Można je również wykorzystać jako wyjątkowy składnik w różnorodnych potrawach kuchni fusion, dodając niepowtarzalny smak potrawom przygotowanym nawet na co dzień. Przechowuj słoiki w chłodnym i ciemnym miejscu, aby zachować ich walory smakowe i świeżość przez długi czas.