Nadzienie budyniowe
Składniki:
- 1 szklankę mleka,
- 1 budyń czekoladowy,
- 4 łyżki cukru,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 20 dag masła,
- po 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej i łuskanych orzechów włoskich,
- 5 łyżek winiaku,
- do przybrania:
- 20 dag śmietanki 30-procentowej,
- 1 łyżka cukru waniliowego
Jak zrobić:Z mleka, cukru, cukru waniliowego i proszku budyniowego ugotować budyń i ostudzić. Masło rozetrzeć na pianę i, nadal ucierając, dodawać po 1 łyżce budyniu. Skórkę pomarańczową i orzechy drobno pokroić (trochę skórki i kilka orzechów zostawić do przybrania). Do masy budyniowej dodać bakalie, 2 łyżki winiaku i wymieszać. Naleśniki posmarować masą, złożyć w chusteczkę i lekko skropić resztą winiaku. Śmietankę ubić z cukrem waniliowym. Naleśniki przybrać ubitą śmietaną oraz skórką pomarańczową i orzechami.
Nadzienie ze szpinakiem
Składniki:
- 5 dag mrożonego szpinaku,
- 10 dag szynki wędzonej,
- 5 dag masła,
- 1/2 szklanki mleka,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 10 dag startego sera (cheddar),
- sól
Jak zrobić:Szpinak rozmrozić i osączyć. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Z 3 dag masła i mąki sporządzić białą zasmażkę, wlać mleko i zagotować, stale mieszając. Dodać szpinak, czosnek, wymieszać i posolić. Szynkę pokroić w paseczki, podsmażyć na 1 łyżce masła i połączyć ze szpinakiem. Naczynie żaroodporne wysmarować resztą masła. Naleśniki posmarować masą szpinakową, zwinąć w rulony, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać serem i zapiekać 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni.
Nadzienie grzybowe
Składniki:
- 300 g świeżych pieczarek,
- 1 średnia cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki śmietany 18%,
- 2 łyżki oliwy,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku (do dekoracji)
Jak zrobić: Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Czosnek przeciśnąć przez praskę. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i dodać posiekaną cebulę. Smażyć do zeszklenia, a następnie dodać czosnek i pieczarki. Smażyć na średnim ogniu, aż z pieczarek wyparuje większość wody, około 10 minut. Dodać śmietanę, sól, pieprz i tymianek. Całość dokładnie wymieszać i dusić kolejne 5 minut, aż masa zgęstnieje. Gotowym nadzieniem smarować naleśniki, zwijać je w kształt rulonów lub trójkątów. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.