Francuskie tosty z suchego chleba
Co prawda oryginalne francuskie tosty robi się z chleba tostowego, ale równie dobre w smaku wychodzą tosty zrobione z nie najświeższego już chleba. Do ich wykonania będzie potrzebny chleb, jajko, mleko i szczypta soli oraz masło lub olej do smażenia.
Jak zrobić francuskie tosty? Jest to bardzo prosty przepis.
- Suchy chleb kroimy na kromki.
- W misce należy rozmieszać jajko z odrobiną mleka, posolić i popierzyć wg uznania.
- Na patelni rozpuścić masło lub olej.
- Kromki suchego chleba maczamy w jajku i smażymy na patelni z obu stron na złoty kolor.
- Po usmażeniu francuskie tosty można posypać parmezanem i udekorować sałatą, pomidorem lub dowolnie według uznania.
Podawać oczywiście ze szklanką świeżo wyciskanego soku pomarańczowego. Trzeba dodać, że takie francuskie tosty bardzo smakują dzieciom.
Grzanki z suchego chleba
Suchy chleb idealnie nadaje się do zrobienia grzanek. Aby zrobić domowe grzanki, które później z powodzeniem wykorzystamy do zupy krem, będzie potrzebny chleb i trochę masła. Suchy chleb kroimy w kostkę, na patelni rozpuszczamy trochę masła i wrzucamy na nią chleb. Często mieszając, podsmażamy chleb na złoty kolor. Chrupiące grzanki gotowe. W wersji beztłuszczowej pokrojony suchy chleb można wstawić do piekarnika ustawionego na termoobieg.