SZPARAGI. Jakie są najlepsze przepisy na dania ze szparagami?

2024-05-31 5:06

Własciwości szparagów zachęcają do sięgania po proste przepisy na smaczne danie ze szparagami. Jeśli nie wiesz jak obrać i jak jeść szparagi przedstawiamy przepisy idalne w sezonie na szparagi. Szparagi z serkiem mascarpone, szparagi z jajami sadzonymi to najlżejsze sposoby podania wyszczuplających szparagów.

SZPARAGI. Jakie są najlepsze przepisy na dania ze szparagami?

i

Autor: Getty Images

Przepisy na dania ze szparagów:

Szparagi z sosem holenderskim

Składniki:

- 500 g zielonych szparagów,

- 125 g zimnego masła,

- 2 żółtka,

- 1/2 łyżeczki soku z cytryny,

- 1 łyżka zimnej wody,

- sól

Sposób przygotowania:

Do garnka włożyć masło pokrojone w drobną kostkę, dodać żółtka, zimną wodę i podgrzewać na bardzo małym ogniu, mieszając. Gdy konsystencja sosu zrobi się kremowa, zdjąć garnek z ognia, wlać sok z cytryny, sól, cały czas mieszać.

Szparagi oczyścić, odłamać zdrewniałe części łodyg, umyć. Włożyć do wrzącej, osolonej wody, zakwaszonej sokiem z cytryny i gotować 3 minuty. Odsączyć, przełożyć na talerz i polać sosem.

Szparagi z jajkiem sadzonym

Składniki :

- pęczek szparagów,

- 4 jajka,

- stary żółty ser,

- masło,

- pieprz, sól

Sposób przygotowania :

Szparagi oczyścić, odłamać zdrewniałe części łodyg, umyć. Ugotować do miękkości. Jajka usmażyć ma maśle, doprawić solą i pieprzem. Ułożyć na szparagach i posypać starym żółtym serem.

Szparagi z serkiem mascarpone

Składniki :

- pęczek zielonych szparagów,

- 250 g serka mascarpone,

- 100 g jogurtu greckiego,

- 1 pomidor,

- mały pęczek szczypiorku,

- oliwa,

- sok z cytryny,

- sól

Sposób przygotowania :

Szczypiorek umyć, drobno posiekać. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na cząstki. Serek mascarpone wymieszać z jogurtem, dodać sok z cytryny i sól. Serek wyłożyć na talerz, na nim poukładać cząstki pomidora, polać oliwą i posypać szczypiorkiem. Szparagi oczyścić, odłamać zdrewniałe części łodyg, umyć. Wrzucić do wrzącej, osolonej wody i ugotować , aż będą miękkie.

Odcedzić o położyć na talerzu obok serka.

Szparagi zapiekane w cieście francuskim

Składniki:

- pęczek zielonych szparagów,

- 1 opakowanie ciasta francuskiego,

- 100 g koziego sera,

- 1 jajko do smarowania,

- świeżo mielony pieprz,

- sól

Sposób przygotowania:

Szparagi oczyścić, odłamać zdrewniałe części łodyg i umyć. Kozi ser pokroić w plasterki. Ciasto francuskie rozwałkować i pociąć na prostokąty o szerokości około 5 cm. Na każdym prostokącie położyć plasterek koziego sera i szparaga. Zawinąć ciasto tak, by szparagi były całkowicie owinięte. Każdy kawałek ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać delikatnie solą oraz pieprzem. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 15-20 minut, aż ciasto się zrumieni. Podawać na ciepło, jako przystawkę lub danie główne.

Czy ten grzyb jest jadalny? Nie możesz się pomylić!

Pytanie 1 z 12
Czy ten grzyb jest jadalny?
Grzyby jadalne i trujące - jak je rozróżnić