Przepisy na dania ze szparagów:
Szparagi z sosem holenderskim
Składniki:
- 500 g zielonych szparagów,
- 125 g zimnego masła,
- 2 żółtka,
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny,
- 1 łyżka zimnej wody,
- sól
Sposób przygotowania:
Do garnka włożyć masło pokrojone w drobną kostkę, dodać żółtka, zimną wodę i podgrzewać na bardzo małym ogniu, mieszając. Gdy konsystencja sosu zrobi się kremowa, zdjąć garnek z ognia, wlać sok z cytryny, sól, cały czas mieszać.
Szparagi oczyścić, odłamać zdrewniałe części łodyg, umyć. Włożyć do wrzącej, osolonej wody, zakwaszonej sokiem z cytryny i gotować 3 minuty. Odsączyć, przełożyć na talerz i polać sosem.
Szparagi z jajkiem sadzonym
Składniki :
- pęczek szparagów,
- 4 jajka,
- stary żółty ser,
- masło,
- pieprz, sól
Sposób przygotowania :
Szparagi oczyścić, odłamać zdrewniałe części łodyg, umyć. Ugotować do miękkości. Jajka usmażyć ma maśle, doprawić solą i pieprzem. Ułożyć na szparagach i posypać starym żółtym serem.
Szparagi z serkiem mascarpone
Składniki :
- pęczek zielonych szparagów,
- 250 g serka mascarpone,
- 100 g jogurtu greckiego,
- 1 pomidor,
- mały pęczek szczypiorku,
- oliwa,
- sok z cytryny,
- sól
Sposób przygotowania :
Szczypiorek umyć, drobno posiekać. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na cząstki. Serek mascarpone wymieszać z jogurtem, dodać sok z cytryny i sól. Serek wyłożyć na talerz, na nim poukładać cząstki pomidora, polać oliwą i posypać szczypiorkiem. Szparagi oczyścić, odłamać zdrewniałe części łodyg, umyć. Wrzucić do wrzącej, osolonej wody i ugotować , aż będą miękkie.
Odcedzić o położyć na talerzu obok serka.
Szparagi zapiekane w cieście francuskim
Składniki:
- pęczek zielonych szparagów,
- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- 100 g koziego sera,
- 1 jajko do smarowania,
- świeżo mielony pieprz,
- sól
Sposób przygotowania:
Szparagi oczyścić, odłamać zdrewniałe części łodyg i umyć. Kozi ser pokroić w plasterki. Ciasto francuskie rozwałkować i pociąć na prostokąty o szerokości około 5 cm. Na każdym prostokącie położyć plasterek koziego sera i szparaga. Zawinąć ciasto tak, by szparagi były całkowicie owinięte. Każdy kawałek ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać delikatnie solą oraz pieprzem. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 15-20 minut, aż ciasto się zrumieni. Podawać na ciepło, jako przystawkę lub danie główne.