Szyszki z ryżu preparowanego:
Składniki (na około 40 małych kulek):
• 300 g krówek ciągutek (jeśli nie znajdziemy w sklepie miękkich i ciągnących się krówek, możemy z powodzeniem zastąpić je kruchymi),
• 1/2 kostki margaryny lub masła,
• 80 g ryżu preparowanego,
• opcjonalnie: kakao do smaku, które możemy dodać np. do części masy, uzyskując w ten sposób 2 rodzaje szyszek - jasne krówkowe i ciemne - krówkowo-kakaowe.
Szyszki przepis:
W garnku roztapiamy masło i wrzucamy krówki. Topimy cukierki na małym ogniu, a kiedy masa będzie płynna, zdejmujemy z kuchenki. Dodajemy kakao (opcjonalnie) i ryż, szybko mieszamy. Czekamy chwilę, aż masa delikatnie ostygnie - nie za długo, inaczej stężeje w garnku. Łyżką napieramy porcje jeszcze gorącej masy i w dłoniach formujemy kulki. Pozostawiamy je do ostudzenia na papierze do pieczenia. Szyszki najładniej prezentują się w papilotkach.
Krem sułtański:
Składniki:
• 1000 ml śmietany kremówki 36%,
• 100 g cukru pudru,
• 100 g pokruszonej bezy (kilka małych sztuk),
• 50 g rodzynek sułtańskich,
• 100 ml rumu,
• 3 łyżki kakao,
• opcjonalnie: migdały, wafelki i rurki do dekoracji
Przepis na krem sułtański:
Rodzynki zalewamy rumem i zostawiamy na 15-20 minut. W tym czasie ubijamy śmietanę (schłodzoną) na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Masę dzielimy na pół. Do jednej z części dodajemy kakao i delikatnie mieszamy. Do pucharków nakładamy ciemną masę a na nią jasną. Posypujemy całość pokruszonymi bezami i rodzynkami. Skrapiamy pozostałym rumem i dekorujemy wafelkami, rurkami oraz migdałami. Gotowy deser schładzamy przed podaniem.
Dodatkowe wskazówki i wariacje:
Warto eksperymentować z dodatkowymi składnikami, aby nadać klasycznym przepisom nowych smaków i tekstur. W przypadku szyszek z ryżu preparowanego możemy dodać do masy drobno posiekane orzechy, suszone owoce lub wiórki kokosowe, które wzbogacą deser o dodatkowe nuty smakowe i wartości odżywcze. Z kolei do kremu sułtańskiego, zamiast tradycyjnych rodzynek, można wykorzystać inne suszone owoce, takie jak żurawina czy morele, które wcześniej namoczone w rumie nadadzą deserowi wyjątkowy aromat. Bezę można również zastąpić pokruszonymi herbatnikami dla uzyskania bardziej chrupiącej konsystencji. Możliwości są praktycznie nieograniczone, a każdy dodatek może wprowadzić nową, intrygującą wariację ulubionych deserów.