Szyszki z ryżu preparowanego i krem sułtański. Przepisy na kultowe desery z PRL-u

2024-07-17 9:21

W czasach PRL, kiedy każdy produkt był na wagę złota, w kuchni trzeba było wykazać się niebywałą kreatywnością. Zobacz, jak zrobić szyszki z ryżu preparowanego i prawdziwy krem sułtański według przepisu z lat 60-tych. Ten smak przywoła wspomnienia z dzieciństwa.

Szyszki z ryżu preparowanego i krem sułtański PRZEPIS

i

Autor: Getty Images

Szyszki  z ryżu preparowanego:

Składniki (na około 40 małych kulek):

• 300 g krówek ciągutek (jeśli nie znajdziemy w sklepie miękkich i ciągnących się krówek, możemy z powodzeniem zastąpić je kruchymi),

• 1/2 kostki margaryny lub masła,

• 80 g ryżu preparowanego,

• opcjonalnie: kakao do smaku, które możemy dodać np. do części masy, uzyskując w ten sposób 2 rodzaje szyszek - jasne krówkowe i ciemne - krówkowo-kakaowe.

Szyszki przepis:

W garnku roztapiamy masło i wrzucamy krówki. Topimy cukierki na małym ogniu, a kiedy masa będzie płynna, zdejmujemy z kuchenki. Dodajemy kakao (opcjonalnie) i ryż, szybko mieszamy. Czekamy chwilę, aż masa delikatnie ostygnie - nie za długo, inaczej stężeje w garnku. Łyżką napieramy porcje jeszcze gorącej masy i w dłoniach formujemy kulki. Pozostawiamy je do ostudzenia na papierze do pieczenia. Szyszki najładniej prezentują się w papilotkach.

Krem sułtański:

Składniki:

• 1000 ml śmietany kremówki 36%,

• 100 g cukru pudru,

• 100 g pokruszonej bezy (kilka małych sztuk),

• 50 g rodzynek sułtańskich,

• 100 ml rumu,

• 3 łyżki kakao,

• opcjonalnie: migdały, wafelki i rurki do dekoracji

Przepis na krem sułtański:

Rodzynki zalewamy rumem i zostawiamy na 15-20 minut. W tym czasie ubijamy śmietanę (schłodzoną) na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Masę dzielimy na pół. Do jednej z części dodajemy kakao i delikatnie mieszamy. Do pucharków nakładamy ciemną masę a na nią jasną. Posypujemy całość pokruszonymi bezami i rodzynkami. Skrapiamy pozostałym rumem i dekorujemy wafelkami, rurkami oraz migdałami. Gotowy deser schładzamy przed podaniem.

Dodatkowe wskazówki i wariacje:

Warto eksperymentować z dodatkowymi składnikami, aby nadać klasycznym przepisom nowych smaków i tekstur. W przypadku szyszek z ryżu preparowanego możemy dodać do masy drobno posiekane orzechy, suszone owoce lub wiórki kokosowe, które wzbogacą deser o dodatkowe nuty smakowe i wartości odżywcze. Z kolei do kremu sułtańskiego, zamiast tradycyjnych rodzynek, można wykorzystać inne suszone owoce, takie jak żurawina czy morele, które wcześniej namoczone w rumie nadadzą deserowi wyjątkowy aromat. Bezę można również zastąpić pokruszonymi herbatnikami dla uzyskania bardziej chrupiącej konsystencji. Możliwości są praktycznie nieograniczone, a każdy dodatek może wprowadzić nową, intrygującą wariację ulubionych deserów.

QUIZ. Jadalny, niejadalny czy trujący?

Pytanie 1 z 19
Czubajka kania to grzyb:
Kania