TARTA TATIN - przepis
Składniki:
-
85 g miękkiego masła
-
1 żółtko
-
¼ łyżeczki soli
-
30 ml zimnej wody
-
165 g (1 i 1/3 kubka) mąki
-
100 g masła do masy karmelowej
-
185 g (3/4 kubka) cukru
-
10 jabłek
Przygotowanie:
-
Miękkie masło zmiksuj z żółtkiem, solą, wodą.
-
Mąkę przesiej na wierzch. Wymieszaj szerokim nożem. Zagnieć kulę. Gdy ciasto będzie zbyt suche, dolewaj po łyżeczce wody. Kulę z ciasta lekko spłaszcz, owiń folią, wstaw do lodówki na około pół godziny.
-
Pozostałe masło stop na patelni o średnicy około 25 cm, z żaroodporną rączką. Wsyp cukier, podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier się skarmelizuje (masło może oddzielić się od cukru, nie przejmuj się tym). Przestudź masę, nie zdejmując jej z patelni.
-
Jabłka obierz, podziel na pół, wydrąż gniazda nasienne. Ułóż je promieniście, jedna połówka za drugą, zaczynając wzdłuż obwodu patelni. Jabłka dociskaj do siebie, bo zmniejszą objętość. Postaw patelnię na średnim ogniu, smaż około 15 minut. Delikatnie odwróć na drugą stronę, smaż na kolor złotobrązowy. Zwiększ ogień, by woda odparowała, a karmel zgęstniał. Zdejmij z ognia. Piekarnik nagrzej do 220 stopni Celsjusza.
-
Ciasto wyjmij z lodówki, usuń folię, rozwałkuj na stolnicy posypanej mąką. Placek powinien być nieco większy od górnej średnicy patelni. Ułóż na jabłkach, lekko dociśnij przy krawędzi patelni. Piecz w piekarniku 20-25 minut. Po wyjęciu z piekarnika przyłóż duży talerz do patelni, szybko odwróć (tak by patelnia znalazła się na górze, a talerz na dole. Podawaj na ciepło.
TARTA TATIN - przepis
Składniki:
-
85 g miękkiego masła
-
1 żółtko
-
¼ łyżeczki soli
-
30 ml zimnej wody
-
165 g (1 i 1/3 kubka) mąki
-
100 g masła do masy karmelowej
-
185 g (3/4 kubka) cukru
-
10 jabłek
Przygotowanie:
-
Miękkie masło zmiksuj z żółtkiem, solą, wodą.
-
Mąkę przesiej na wierzch. Wymieszaj szerokim nożem. Zagnieć kulę. Gdy ciasto będzie zbyt suche, dolewaj po łyżeczce wody. Kulę z ciasta lekko spłaszcz, owiń folią, wstaw do lodówki na około pół godziny.
-
Pozostałe masło stop na patelni o średnicy około 25 cm, z żaroodporną rączką. Wsyp cukier, podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier się skarmelizuje (masło może oddzielić się od cukru, nie przejmuj się tym). Przestudź masę, nie zdejmując jej z patelni.
-
Jabłka obierz, podziel na pół, wydrąż gniazda nasienne. Ułóż je promieniście, jedna połówka za drugą, zaczynając wzdłuż obwodu patelni. Jabłka dociskaj do siebie, bo zmniejszą objętość. Postaw patelnię na średnim ogniu, smaż około 15 minut. Delikatnie odwróć na drugą stronę, smaż na kolor złotobrązowy. Zwiększ ogień, by woda odparowała, a karmel zgęstniał. Zdejmij z ognia. Piekarnik nagrzej do 220 stopni Celsjusza.
-
Ciasto wyjmij z lodówki, usuń folię, rozwałkuj na stolnicy posypanej mąką. Placek powinien być nieco większy od górnej średnicy patelni. Ułóż na jabłkach, lekko dociśnij przy krawędzi patelni. Piecz w piekarniku 20-25 minut. Po wyjęciu z piekarnika przyłóż duży talerz do patelni, szybko odwróć (tak by patelnia znalazła się na górze, a talerz na dole. Podawaj na ciepło.
Aby nadać tarcie Tatin dodatkowego SMACZKU, można spróbować kilku wariantów. Możesz dodać do karmelu szczyptę cynamonu lub wanilii, co podkreśli naturalną słodycz jabłek. Dodatkowo, niektóre wersje przepisu przewidują użycie mieszanki różnych odmian jabłek - na przykład Granny Smith dla kwaskowatości i Golden Delicious dla słodyczy. Podawaj tartę ze śmietaną kremówką ubijaną razem z odrobiną cukru pudru, lub z gałką lodów waniliowych, co doskonale zrównoważy gorący, karmelowy smak wypieku. Warto również eksperymentować z rodzajami mąki używanej do ciasta - zamiana części mąki pszennej na migdałową może nadać mu interesującą, orzechową nutę.