Te zdrowe owoce rosną w Polsce, jednak rzadko po nie sięgamy. A sezon wkrótce się skończy

2024-08-21 11:33

Sezon na zielone śliwki pomału zmierza ku końcowi. Wielu Polaków przespało nieco ten okres, w którym można było na bazarach kupić ten owoc, który, co ciekawe, jest pełen właściwości zdrowotnych. Dlaczego warto kupować zielone śliwki? Co na ich temat trzeba wiedzieć? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziecie w naszym artykule.

Zielone śliwki

i

Autor: Pixabay

Zielone śliwki mają wiele właściwości zdrowotnych. Polacy często o tym zapominają

Zielone śliwki rosną na co dzień w Polsce. Są zdecydowanie jednym z najzdrowszych owoców dostępnych na rynku. Posiadają bowiem w swoim składzie liczne witaminy, antyoksydanty oraz minerały. Wielu dietetyków zaleca włączenie do jadłospisu tego produktu osobom, chcącym się odchudzić. Zielone śliwki są bowiem niskokaloryczne i mogą nasycić na dłuższy okres czasu. Ich regularne spożywanie ma też wpływ na wzmocnienie układu odpornościowego oraz poprawę kondycji skóry, dzięki witaminie C, która w dużych ilościach jest obecna w składzie śliwek.

Zielone śliwki dostarczają także dużo potasu i żelaza, co ma zbawienny wpływ na regulację ciśnienia krwi, produkcję czerwonych krwinek oraz prawidłową pracę mięśni i układu nerwowego. Śliwki mają w sobie również dużo błonnika, co ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu trawiennego, dlatego nic dziwnego, że często są polecane przez dietetyków, jeśli chodzi o wdrożenie ich do codziennej diety.

Można ich używać zarówno do dań wytrawnych, jak i słodkich. Chętnie włączane są do diety

Bezsprzecznym atutem zielonych śliwek jest także ich uniwersalność, jeśli chodzi o sposób podawania. Można z powodzeniem spożywać je w formie przekąsek, czy też w wersji wytrawnej lub na słodko, w formie sosu do mięs lub dżemów i konfitur. Jak sami zatem widzicie, warto czasem spojrzeć na lokalne podwórko i zainteresować się owocami, które mamy dosłownie pod nosem. Zarówno ich właściwości odżywcze, jak i prozdrowotne sprawiają, że warto zielone śliwki wdrożyć do swojej codziennej diety.