Zielone śliwki mają wiele właściwości zdrowotnych. Polacy często o tym zapominają
Zielone śliwki rosną na co dzień w Polsce. Są zdecydowanie jednym z najzdrowszych owoców dostępnych na rynku. Posiadają bowiem w swoim składzie liczne witaminy, antyoksydanty oraz minerały. Wielu dietetyków zaleca włączenie do jadłospisu tego produktu osobom, chcącym się odchudzić. Zielone śliwki są bowiem niskokaloryczne i mogą nasycić na dłuższy okres czasu. Ich regularne spożywanie ma też wpływ na wzmocnienie układu odpornościowego oraz poprawę kondycji skóry, dzięki witaminie C, która w dużych ilościach jest obecna w składzie śliwek.
Zielone śliwki dostarczają także dużo potasu i żelaza, co ma zbawienny wpływ na regulację ciśnienia krwi, produkcję czerwonych krwinek oraz prawidłową pracę mięśni i układu nerwowego. Śliwki mają w sobie również dużo błonnika, co ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu trawiennego, dlatego nic dziwnego, że często są polecane przez dietetyków, jeśli chodzi o wdrożenie ich do codziennej diety.
Można ich używać zarówno do dań wytrawnych, jak i słodkich. Chętnie włączane są do diety
Bezsprzecznym atutem zielonych śliwek jest także ich uniwersalność, jeśli chodzi o sposób podawania. Można z powodzeniem spożywać je w formie przekąsek, czy też w wersji wytrawnej lub na słodko, w formie sosu do mięs lub dżemów i konfitur. Jak sami zatem widzicie, warto czasem spojrzeć na lokalne podwórko i zainteresować się owocami, które mamy dosłownie pod nosem. Zarówno ich właściwości odżywcze, jak i prozdrowotne sprawiają, że warto zielone śliwki wdrożyć do swojej codziennej diety.