Paella to tradycyjna hiszpańska potrawa. Pierwotnie pochodzi z prowincji Walencja, położonej nad Morzem Śródziemnym. Głównymi składnikami paelli są ryż i owoce morze, ale tak naprawdę dozwolone są wszelkie składniki - mięso, warzywa, grzyby. Można stwierdzić, że to hiszpański odpowiednik włoskiego risotto. Każda gospodyni ma zapewne własny przepis na to słynne danie, ale my podajemy wersję klasyczną, podstawową. Jak ją już opanujecie, możecie śmiało improwizować i eksperymentować.
Przepis na paellę
Składniki
-
1 czerwona papryka
-
1 duża cebula
-
2 ząbki czosnku
-
1 kubek mrożonego groszku
-
3 pomidory (albo jedna puszka)
-
1/4kg mrożonych muli
-
1 pierś kurczaka
-
1/2 - 1kg owoców morza (kałamarnice, ośmiornice, kraby) + ryby (panga, dorada)
-
1/2 kubka ryżu na osobę (najlepiej użyć rodzaju "bomba", ale w razie czego może być zwyczajny biały)
-
1/4kg krewetek (mogą być mrożone)
-
świeża pietruszka
-
sól i pieprz (wedle uznania)
-
szafran
-
2 kostki rosołowe
-
oliwa z oliwek
-
woda
Sposób przyrządzenia:
Kurczaka pokrojonego w kostkę należy przysmażyć na oliwie.
Cebulę i czosnek drobno posiekać; paprykę posiekać trochę grubiej.
Jak tylko zarumieni się kurczak, należy dorzucić do patelni cebulę, czosnek i paprykę, i smażyć aż cebula stanie się przezroczysta, a wszystko pływać będzie w soku.
Na osobną patelnię wrzucić owoce morze i rybę i smażyć aż wszystko nabierze złotego koloru. Wtedy wszytko mieszamy w jednej patelni z kurczakiem i warzyami, dodając mule i posiekane pomidory, cały czas mieszając równomiernie.
Następnie dodajemy groszek i wodę - dwa kubki wody na kubek ryżu (pół kubka ryżu na osobę); do tego kostki rosołowe.
Teraz należy dosypać tyle szafranu, by zabarwić wszystko na żółto.
Do patelni dosypujemy ryż. Kiedy ryż wchołnię większość wody/soku, kładziemy na nim krewetki i przykrywamy patelnię.
Siekamy pietruszkę.
Po 3 minutach posypujemy potrawę pietruszką i przykrywamy patelnię na kolejne 3-5 minut - aż zarumienią się krewetki.
Paella gotowa.
Paella jest nie tylko daniem wyjątkowym pod względem smakowym, ale także kulturowym. W Hiszpanii często przygotowuje się ją na świeżym powietrzu podczas większych spotkań rodzinnych i towarzyskich, co tworzy niepowtarzalną atmosferę i umacnia więzi międzyludzkie. Tradycyjnie paellę gotuje się na specjalnej patelni zwanej "paellera", która ma płaskie dno i niskie brzegi, co umożliwia równomierne gotowanie ryżu i składników. Weganie i wegetarianie mogą również cieszyć się tym daniem, zastępując mięso i owoce morza warzywami takimi jak bakłażan, karczochy czy szparagi, oraz dodając różne rodzaje fasoli. W ten sposób paella staje się daniem uniwersalnym, które może być dostosowane do różnych preferencji dietetycznych, jednocześnie zachowując swój pierwotny, bogaty smak.