Ulubiona sałatka Kate Middleton z arbuzem i awokado. Nie ma lepszego dania na upał

2024-07-19 11:25

Choć Kate Middleton stroni od mediów, jeden z jej małych sekretów wyszedł niedawno na światło dzienne. Kucharze księżnej zdradzili brytyjskiej prasie, że żona księcia Williama jest wielbicielką arbuzów i w gorące dni non stop zajada się orzeźwiającą sałatką na bazie tych owoców. Przepis na to danie jest tak prosty, że każdy z nas może jeść jak księżna!

Ulubiona sałatka z arbuza księżnej Kate Middleton

i

Autor: Getty Images

Składniki:

  • jeden mały arbuz lub pół dużego
  • kostka sera feta
  • jedno awokado
  • pół ogórka
  • dwie łyżki octu winnego
  • dwie łyżki oliwy
  • listki mięty
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Oddziel miąższ arbuza od skórki, usuń pestki i pokrój owoc na małe kawałki. Możesz również użyć łyżeczki do wykrawania kulek z owoców. Przełóż kawałki arbuza do miski.
  2. Obierz ogórka i pokrój w dość grubą kostkę. Dodaj do arbuza.
  3. Przekrój awokado na pół, usuń pestkę, a następnie skórkę. Pokrój w kostkę i dodaj do arbuza i ogórka.
  4. Pokrusz ser feta i posyp nim owoce i warzywa.
  5. Mieszaj ocet i oliwę, aż powstanie winegret. Dopraw do smaku solą i pieprzem i dodaj do sałatki.
  6. Na koniec udekoruj danie poszarpanymi listkami mięty

Rady

  • Ocet jabłkowy możesz zastąpić sokiem z limonki. Jeśli chcesz podkręcić cytrusowy aromat, dodaj do sałatki również odrobinę startej skórki owocu.
  • Możesz ułatwić sobie przygotowanie sosu. Zamiast mieszać składniki trzepaczką, wlej je do małego słoika i intensywnie nim potrząsaj przez minutę. Winegret będzie idealnie kremowy.
  • W tak prostych przepisach ważne jest, aby składniki były najwyższej jakości. Użyj dobrej oliwy i oryginalnej greckiej fety, a nie tanich zamienników.
  • Sałatka najlepiej smakuje schłodzona, przed podaniem włóż ją przynajmniej na pól godziny do lodówki.

Pomysły na inne dania na upał

Gdy temperatura rośnie, apetyt często maleje, a ostatnią rzeczą, na którą mamy ochotę, jest stanie przy rozgrzanym piekarniku. Oto lista propozycji dań, które są idealne na upalne dni:

  • Gazpacho - chłodna zupa pomidorowa z Hiszpanii, pełna świeżych warzyw i ziół.
  • Sałatka Grecka - mix świeżych warzyw z fetą i oliwkami, skropiony oliwą z oliwek.
  • Wrap z hummusem i warzywami - lekki i szybki w przygotowaniu, pełen świeżych składników.
  • Tatar z łososia - surowy łosoś z awokado, cebulą i kaparami, podawany z grzankami.
  • Letnie spring rollsy - cienkie papierki ryżowe nadziewane warzywami i ziołami, podawane z sosem orzechowym.
  • Bruschetta - grzanki z pomidorami, bazylią i czosnkiem, skropione oliwą.
  • Caprese - klasyczna włoska przekąska z mozzarelli, pomidorów i bazylii.
  • Chłodnik litewski - orzeźwiająca zupa na bazie kefiru z botwiną, ogórkiem i jajkiem.
  • Tabbouleh - sałatka z kaszy bulgur lub kuskusu z dużą ilością natki pietruszki, mięty i pomidorów.
  • Poke bowl - hawajskie danie z surowej ryby, ryżu i warzyw, podawane na zimno.
  • Sałatka z mango - połączenie warzyw, świeżego mango i mieszanki sałat.
  • Smoothie bowl - gęsty koktajl owocowy podawany w misce, ozdobiony orzechami i nasionami.
  • Carpaccio wołowe - cienko pokrojona surowa wołowina z rukolą i parmezanem.
  • Zimny makaron soba - japoński makaron gryczany podawany na zimno z sosem dipping i dodatkami.