Kawałek sera w cenie samochodu? To możliwe! Podczas 52. edycji konkursu „Najlepszy Cabrales Roku”, organizowanego w niewielkiej miejscowości Arenas de Cabrales w hiszpańskiej Asturii, za 2,5-kilogramowy kawałek sera zapłacono prawdziwą fortunę. Uznany przez jury za najlepszy ser - cabrales pochodzący z wytwórni Ángel Díaz Herrero w Tielve - sprzedany został na aukcji za 36 tys. euro. Taką kwotę zdecydował się zapłacić właściciel restauracji Llagar de Colloto z Oviedo.
Wydając na ser równowartość samochodu, Iván Suárez pobił odnotowany w Księdze Rekordów Guinnessa swój rekord z ubiegłego roku, kiedy to za zwycięski ser zapłacił „jedynie” 30 tys. euro. Hiszpański restaurator może uchodzić za prawdziwego konesera asturyjskich serów, gdyż kupuje najlepsze sery cabrales nieprzerwanie od 2018 roku.
Polecany artykuł:
Cabrales to jeden z najbardziej znanych hiszpańskich serów. Pochodzi z regionu Asturia w północnej Hiszpanii i uznawany jest za jeden z najbardziej intensywnych w smaku serów na świecie. Wytwarzany jest z mleka krowiego, owczego i koziego, a następnie przez kilka miesięcy dojrzewa w jaskiniach w górach Picos de Europa. W tym czasie rozwijająca się w nim pleśń nadaje mu charakterystyczny niebiesko-zielony kolor i wyrazisty aromat.
Ser cabrales często podawany jest do pieczywa, owoców i win. Ze względu na swój intensywny smak stanowi też doskonały dodatek do sałatek, makaronów czy mięs.