Zaskoczy cię do czego służy szuflada pod piekarnikiem. Większość trzyma tam blachy do pieczenia

2024-08-10 8:05

Tajniki gotowania zgłębiane są przez lata. Nie bez powodu istnieją szkoły gastronomiczne, w których uczą się najlepsi kucharze. Niektórych sekretów jednak nie da się nauczyć, a trzeba się dowiedzieć z życia. Tak też jest ze źle używaną szufladą pod piekarnikiem.

Piekarnik

i

Autor: Canva

Sekrety piekarnika

Piekarnik jest jednym z najważniejszych przyrządów w kuchni. Odpowiada nie tylko za przygotowanie wypieków, ale i podgrzewanie czy pieczenie mięs, zapiekanek a nawet makaronów. To uniwersalne urządzenie skrywa w sobie jednak sekret, o którym nie wszyscy wiedzą. Nowoczesne wersje piekarników zawierają mnóstwo technologii, która jest przydatna podczas przygotowywania posiłków. Tajemnicza szuflada jednak jest z nami od wielu lat i od pierwszych powszechnych wersji urządzeń w naszych domach.

Większość z nas trzyma tam blachy czy kratki do pieczenia, niektórzy chowają tam garnki czy deski do krojenia. Jej przeznaczenie jest z goła odmienne. Poprawna jej nazwa to szuflada grzewcza.

Jak sama nazwa wskazuje odpowiada za podgrzewanie ugotowanych już dań i trzymanie ich w wyższej temperaturze dzięki czemu będą ciepłe nawet do kilku godzin po przygotowaniu. Co ciekawe taka szuflada może utrzymywać temperaturę w granicach 45 do 75 stopni Celsjusza, co stanowi świetny sposób na przetrzymywanie w niej ugotowanych potraw.

Ukryta szuflada pod piekarnikiem

Szuflada grzewcza i trzymane w niej naczynia pozwolą na podawanie dań na ciepłych talerzach, co jest istotne podczas serwowania niektórych potraw. To także świetne miejsce do trzymania ciast zaraz po ich upieczeniu.

Wiele osób nie zna przeznaczenia szuflady grzewczej, a tym bardziej nie wie jak trzymać ją w czystości. To bardzo proste. Wystarczy przecierać ją wilgotną ścierką a większe zabrudzenia czyścić lekkimi płynami do mycia powierzchni kuchennych. Zapachy z szuflady grzewczej należy wywietrzyć otwierając ją na ok. 15 minut, w zależności od stopnia intensywności zapachów.

Należy też pamiętać, że szuflada nie trzyma ciepła przez cały czas więc zostawiania jedzenia na dłuższą chwilę może być ryzykowne. Funkcjonalność tego ukrytego miejsca może być jednak niezwykle pomocna dla niektórych i sprawić, że gotowanie stanie się nie tylko przyjemniejsze, ale przede wszystkim dostarczy wielu nowych umiejętności wykorzystywanych w kuchni.