Ziemniaki pieczone - przepisy
Ziemniaki z kminkiem
Składniki:
-
14 ziemniaków
-
1/2 szklanki oliwy
-
2 łyżki nasion kminku
-
masło do posmarowania blachy
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do 220ºC. Blachę posmarować masłem. Ziemniaki umyć, przekroić wzdłuż na połówki i ułożyć na blasze przecięciem do góry. Posmarować oliwą, posypać solą, pieprzem i kminkiem. Zapiekać ok. 40 minut.
Ziemniaki zapieczone z serem
Składniki:
-
10 dużych ziemniaków
-
8 pomidorów
-
1/2 kg sera mozzarella
-
zioła prowansalskie
-
świeża bazylia
-
sól, pieprz
-
3 łyżki oliwy
-
masło do posmarowania blachy
Sposób przygotowania:
Ziemniaki umyć, przekroić wzdłuż na połówki. Ułożyć przecięciem do góry na blasze posmarowanej masłem. Posolić i popieprzyć. Pomidory pokroić w plastry, położyć na ziemniakach. Mozzarellę odsączyć z zalewy porwać na kawałki, ułożyć na pomidorach. posypać ziołami. Skropić oliwą. Zapiekać 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220ºC. Jeśli zbyt szybko zaczną brązowieć, nakryj je folią. Przed podaniem na każdym ziemniaku połóż listek bazylii.Ziemniaki pieczone w folii z kremem serowym
Składniki:
-
10 ziemniaków
-
20 dag sera roquefort lub rokpol
-
sok z 1 cytryny
-
500 ml kwaśnej śmietany
-
10 dag kawioru (niekoniecznie)
-
świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania:
Nagrzać piekarnik do 250ºC. Ziemniaki umyć, zawinąć w kawałki folii aluminiowej. Piec przez godzinę. Ser rozgnieść widelcem, dodać śmietanę i sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Upieczone ziemniaki wyjąć. Folię rozchylić, ziemniaki naciąć na krzyż. W nacięcia włożyć krem serowy. Na wierzchu położyć kupkę kawioru.
Ziemniaki pieczone z rozmarynem i czosnkiem
Składniki:
-
12 ziemniaków
-
4 ząbki czosnku
-
2 gałązki świeżego rozmarynu
-
1/2 szklanki oliwy z oliwek
-
1 łyżka soli morskiej
-
pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do 200ºC. Ziemniaki umyć, obrać i przekroić na ćwiartki. Czosnek obrać i drobno posiekać. Ziemniaki włożyć do miski, dodać oliwę, posiekany czosnek, listki rozmarynu oderwane od gałązek, sól oraz pieprz. Całość dokładnie wymieszać, aby ziemniaki były równomiernie pokryte. Ziemniaki rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około 45 minut, co jakiś czas przewracając ziemniaki, aby równomiernie się zarumieniły. Podawać gorące, jako dodatek do mięsa lub samodzielne danie.