Najprostsza zupa z dyni
Jednym z najprostszych i najlepszych sposobów na wykorzystanie tego warzywa jest przygotowanie zupy. Oto jeden z najproszych przepisów na zupę z dyni.
Składniki
- kilogram dyni
- duża cebula
- mały kawałek świeżego korzenia imbiru
- dwie łyżki masła
- jedna marchewka
- biała część pora
- pół selera
- korzeń pietruszki
- liść laurowy świeżo zmielony,
- czarny pieprz
- sól
Wygląd zupy z dyni możemy poprawić, wykorzystując: kilka łyżek nasion dyni, wyłuskanych z białych osłonek dwie łyżki oleju z dni albo octu balsamicznego.
Przygotowanie
- Na początku przygotowujemy wywar warzywny: por, seler, pietruszkę, marchewkę gotujemy z liściem laurowym, solą i pieprzem na małym ogniu około 45 minut (licząc od momentu, gdy woda zacznie wrzeć).
- W tym czasie przygotowujemy główny składnik. Wybieramy niewielką dynię o intensywnie pomarańczowym miąższu, świadczącym o bogactwie karotenów; może być popularna odmiana Hokkaido.
- Dojrzałą dynię oczyszczamy, wycinając pestki i włóknistą masę wypełniającą wnętrze, obierając skórkę.
- Dynię kroimy w kostkę; mniejsze kawałki szybciej się ugotują.
- Imbir obieramy i ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki. Nie używajmy imbiru z torebki – smakuje zupełnie inaczej, niż świeży.
- Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na maśle; po chwili dodajemy imbir.
- Składniki te przerzucamy do garnka, najlepiej solidnego, o grubych ściankach i dnie.
- Dorzucamy dynię, a po chwili zalewamy całość wywarem z jarzyn.
- Gotujemy przez kwadrans, rozdrabniamy blenderem.
Gorącą zupę rozlewamy do talerzy, ozdabiając jej złocistą powierzchnię zielonkawymi pestkami dyni i kroplami gęstego, brunatnego płynu.
Polecany artykuł:
Zupa z dyni z mlekiem kokosowym
Aby dodać zupie wyjątkowego smaku oraz podnieść jej wartości odżywcze, można rozważyć dodanie mleka kokosowego. Mleko kokosowe nie tylko wzbogaci zupę o delikatny, kremowy posmak, ale również dostarczy zdrowych tłuszczów oraz witamin takich jak C, E i B. Idealnie komponuje się ono z dynią, imbirem oraz przyprawami, nadając potrawie egzotycznego charakteru.
Warto dodać około 200 ml mleka kokosowego na ostatnim etapie gotowania, mieszając je dokładnie z pozostałymi składnikami przed blendowaniem. Taki zabieg sprawi, że zupa stanie się jeszcze bardziej aksamitna i bogatsza w smaku.
Polecany artykuł: