Co zrobić z niedojrzałym awokado? Sposób na twarde awokado

2024-06-03 9:57

Awokado - to brzmi egzotycznie i tak samo smakuje. Ten południowy owoc jest miękki i pyszny, o ile nie trafi nam się niedojrzały okaz. Co wtedy zrobić? Oto sposób na niedojrzałe awokado.

testCo zrobić z niedojrzałym awokado? Sposób na twarde awokado

i

Autor: Getty Images

Kiedyś do supermarketów i dyskontów chodziło się na zakupy głównie ze względu na niskie ceny i kupowało najtańsze jedzenie. Ostatnio pojawiają się tam jednak egzotyczne smaki. W dziale warzywnym bardzo łatwo natknąć się na mango, ananasa czy awokado. Czasem jednak owoce, które muszą przebyć długą drogę do Polski, zrywane są jeszcze niedojrzałe i dojrzewają na statkach i w hurtowniach. A jeśli przyjadą do nas szybciej, wtedy zdarza się, że kupimy takie awokado, które z wierzchu jest ładne, ale okazuje się twarde.

Co zrobić z twardym, niedojrzałym awokado? Oczywiście można je wyrzucić, pomalować jak pisankę, zrobić z niego zabawkę dla dzieci itd., ale zwykle wystarczy dać mu trochę czasu i zaczekać, aż dojrzeje podobnie jak banany. Proces ten można też przyspieszyć.

Dojrzałe awokado jest w środku mięciutkie i kremowe, tak że właściwie bez trudu daje się wybrać łyżeczką i zamienić w pyszną pastę. Niedojrzałe jest twarde i kompletnie pozbawione smaku.

Sposoby na niedojrzałe awokado

Jedną z metod osiągnięcia pożądanego stanu tych zielonkawych owoców jest owinięcie ich folią aluminiową i schowanie na pewien czas w ciepłym miejscu.

Inną metodą jest trzymanie smaczliwki (bo tak czasem nazywa się też awokado) razem z jabłkami i bananami w jednym pojemniku, a właściwie - najlepiej w papierowej torebce. Te dojrzewając wydzielają etylen, który przyspiesza podobną przemianę u innych owoców.

Nie warto jednak rozkrajać awokado na pół, żeby sprawdzić, czy już nadaje się do konsumpcji. Nacięte wnętrze owocu pod wpływem tlenu ciemnieje, tracąc swój wyjątkowy, smakowity kolor. Jeśli jednak już to zrobiliśmy, wtedy zawsze można ułożyć połówki owocu otwartą częścią w dół, żeby powietrze nie miało dostępu do miąższu. Pozostaje zaczekać parę dni i pyszna kolacja gwarantowana.

Ostatnią opcją, którą warto rozważyć w przypadku niedojrzałego awokado, jest skorzystanie z mikrofalówki. Jest to metoda ekspresowa, jednak ma swoje wady – owoc może stracić część swojego charakterystycznego smaku i kremowej konsystencji. Aby przyspieszyć dojrzewanie awokado w mikrofalówce, należy naciąć je w kilku miejscach, a następnie umieścić w mikrofalówce na średniej mocy na około 30 sekund do jednej minuty. Po wyjęciu owocu z mikrofalówki, powinno się go ostudzić w temperaturze pokojowej zanim zaczniemy jeść lub przygotowywać pastę. Ważne jest, aby stosować tę metodę ze świadomością możliwej utraty jakości smaku, ale w nagłych sytuacjach może okazać się szybkim i skutecznym rozwiązaniem, kiedy potrzebujemy dojrzałego awokado "na już".

Quiz. Jak się mieszkało w czasach PRL-u?

Pytanie 1 z 11
Co w latach 80. przeważnie zdobiło ściany polskich przedpokoi?