Choć coraz częściej można kupić łatwe do czyszczenia szklane i plastikowe deski do krojenia, to jednak w naszych kuchniach przeważają deski drewniane. Drewno to surowiec, który idealnie nadaje się na kuchenną deskę, gdyż nacięcia powstałe podczas krojenia do pewnego stopnia same się zasklepiają. Ale drewniana deska ma to do siebie, że wchłania wodę i zapachy, łatwo też ulega zabarwieniu (gdy np. kroisz paprykę czy buraczki). Trwalsze, odporniejsze na uszkodzenia i łatwiejsze do czyszczenia są deski z twardych gatunków drewna (dąb, wiśnia, akacja, heban) niż te z bardziej miękkiego drewna (sosna, modrzew, lipa). Ale i jedne, i drugie trzeba skrupulatnie czyścić.
Jak czyścić drewniane deski kuchenne?
Po użyciu (zwłaszcza gdy kroiliśmy produkty mokre i o silnym zapachu) deskę trzeba dokładnie umyć pod bieżącą wodą z dodatkiem mydła w płynie lub płynu do zmywania naczyń, używając szorstkiej myjki lub druciaka.
Jeśli deska do krojenia jest mocno zabrudzona, możesz ją dodatkowo wyszorować mleczkiem do czyszczenia - potem trzeba jej powierzchnię bardzo dokładnie spłukać. Jeśli kroiłeś na niej surowe mięso, sery pleśniowe lub surowe ryby, na koniec deskę musisz wyparzyć wrzątkiem. Umytą deskę trzeba wytrzeć czystą ściereczką i odstawić do wyschnięcia (nie należy jej chować do szafy – wilgoć musi wyparować).
Jeśli deska mocno nasiąknęła zapachami, można ją posypać grubą warstwą soli i zostawić na noc. Sól zneutralizuje zapach, ponadto zdezynfekuje deskę, wysuszy jej wnętrze i rozjaśni kolor drewna.
Jak czyścić deski szklane i plastikowe?
Deski szklane wystarczy umyć tak, jak myjemy talerze – wodą i płynem do czyszczenia (lub w zmywarce do naczyń, jeśli producent dopuszcza taką możliwość).
Deski plastikowe mają, niestety, to do siebie, że podczas krojenia ulegaja uszkodzeniu – powstają w nich rowki, w których lubią gnieździć się bakterie. Dlatego warto je szorować podobnie jak deski drewniane, a gdy deska już jest bardzo porysowana - najlepiej wymienić ją na nową.
Jednakże, aby zapewnić jeszcze dłuższą żywotność drewnianych desek do krojenia, warto regularnie konserwować je olejem. Olejowanie desek drewnianych chroni je przed wchłanianiem wilgoci oraz zapachów, co z kolei ogranicza rozwój bakterii. Najlepiej używać do tego naturalnego oleju, np. mineralnego, kokosowego lub oliwy z oliwek, nakładając cienką warstwę równomiernie po całej powierzchni deski. Po aplikacji, olej należy pozostawić do wchłonięcia na kilkanaście godzin, a nadmiar wytrzeć czystą, suchą ściereczką. Regularne olejowanie, przynajmniej raz na miesiąc, znacząco przedłuża trwałość drewnianej deski oraz poprawia jej właściwości użytkowe, dzięki czemu będzie ona służyć bez zarzutu przez wiele lat.