Lekkie zabrudzenia płyty grzewczej i piekarnika usuniesz bezproblemowo - delikatnym detergentem w płynie lub uniwersalnym środkiem czyszczącym.
Miękką ściereczkę zmocz wodą, dobrze odciśnij, następnie zwilż detergentem i starannie przetrzyj kuchenkę. Na koniec wypłucz szmatkę z pozostałości detergentu i jeszcze raz przetrzyj kuchenkę. Wytrzyj kuchenkę do sucha.
Płyty witoceramiczne oraz indukcyjne czyść bezzwłocznie po rozlaniu się na nich płynu. Przecieraj je po każdorazowym użytkowaniu (dzięki temu dłużej zachowają "młodość", będą ci lepiej służyły).
Do czyszczenia płyty grzewczej ze stali nierdzewnej używaj specjalnych środków do pielęgnacji (czyszczenia i polerowania) stali nierdzewnej. Możesz je nabyć m.in. w sklepach ze sprzętem AGD. W przypadku trudniejszych plam sięgnij po ocet. Zamocz ściereczkę w roztworze octu i gorącej wody. Wyczyść taflę kuchenki. Następnie przetrzyj czystą szmatką zwilżoną wodą.
W piekarniku zalegają przypalone resztki jedzenia? Posyp je cienką warstwą sody oczyszczonej, zwilż wodą. Pozostaw na 1-2 godziny, po czym usuń i przetrzyj piekarnik wilgotną szmatką. Inny sposób: wymieszaj pół szklanki soli z połową szklanki boraksu oraz połową szklanki sody oczyszczonej. Rozcieńcz całość wodą. Wyczyść wnętrze piekarnika roztworem, przetrzyj do czysta szmatką z ciepłą wodą. Ruszt do pieczenia staraj się myć po każdym użyciu - w zlewozmywaku (gorącą wodą i proszkiem do szorowania garnków) lub w zmywarce. W podobny sposób czyść blachy do pieczenia w piekarnikach oraz żeliwne ruszty w kuchenkach gazowych. Jeżeli podczas pieczenia w piekarniku lub gotowania na tradycyjnej kuchence gazowej potrawa wykipi, a nie masz możliwości wytarcia plamy, posyp zabrudzenie solą. Po skończonym gotowaniu polej gorącą wodą i usuń.
A co z kuchenką mikrofalową? Przed przystąpieniem do czyszczenia, wstaw do niej miseczkę z wodą i kilkoma plasterkami cytryny. Nastaw kuchenkę na 3-4 minuty na najwyższą moc. Para "rozluźni" nieco cząsteczki brudu na ściankach kuchenki, a cytryna odświeży wnętrze kuchenki. Zwilż szmatkę roztworem wody i cytryny, wyczyść dokładnie kuchenkę.
Nie używaj do czyszczenia płyty grzewczej i piekarnika silnych środków żrących, mydła, szorstkich gąbek ani druciaków. Mogą zniszczyć delikatną powłokę urządzenia, porysować ją, zmatowić. Uważaj też, by podczas mycia kuchenki gazowej, nie zalewać palników wodą lub detergentem.
A jeżeli masz do czynienia z trudniejszymi zabrudzeniami, przypalonym tłuszczem lub resztkami jedzenia na wewnętrznych powierzchniach piekarnika czy kuchenki mikrofalowej, warto skorzystać z profesjonalnych środków czyszczących dostępnych na rynku. Produkty te często zawierają składniki aktywne, które szybko rozpuszczają zaschnięte plamy i neutralizują nieprzyjemne zapachy. W przypadku piekarników można zastosować piankowe spreje, które penetrują zabrudzenia w trudno dostępnych miejscach. Należy postępować zgodnie z instrukcjami producenta, aby uniknąć uszkodzeń urządzeń. Po aplikacji środka czyszczącego, piekarnik należy dokładnie wywietrzyć przed ponownym użyciem. Regularne konserwacja urządzeń, w tym okresowe czyszczenie elementów grzewczych i wentylatorów, pozwala na utrzymanie ich wydajności i przedłużenie żywotności.