Niektóre warzywa
Zimno lodówki paradoksalnie przyspiesza psucie się pomidorów, ogórków i papryki - po wyjęciu z lodówki na skórce tych warzyw zobaczymy plamy. Optymalna dla pomidorów jest temperatura taka jak w piwnicy, czyli 10-13 stopni, a dla ogórków - nie niższa niż 7 stopni. Oba te warzywa można przechowywać w 20 stopni, zwłaszcza krótko (2-3 dni). Wszystkie warzywa korzeniowe, ziemniaki i owoce o większej trwałości (np. jabłka) można na kilka dni schować do szafki. Ziemniaki dobrze się przechowują w temperaturze piwnicznej, czyli 10 stopni - w lodówce skrobia zacznie się rozkładać do cukrów prostych i ziemniaki staną się słodkie.
Oleje roślinne
Oleje roślinne nie stanowią atrakcji dla drobnoustrojów, bo nie zawierają wody. Oleje rafinowane są produkowane z dodatkiem substancji zabezpieczających przed utlenianiem - można je trzymać nawet rok bez lodówki, najlepiej w ciemnym miejscu, np. olej rzepakowy należy przechowywać w temperaturze pokojowej. Wyjątkiem jest olej lniany, który powinno przechowywać się w lodówce. Oleje tłoczone na zimno (np. oliwa z oliwek) należy przechowywać w chłodnym miejscu, ale nie w lodówce - zbyt niska temperatura sprawia, że z oliwy wytrąca się osad, co obniża jej walory odżywcze.
Pieczywo
Chleb najszybciej czerstwieje w temperaturze bliskiej zera, dlatego nie przechowuje się go w lodówce. Najlepszym miejscem do przechowywania pieczywa jest drewniany lub plastikowy chlebak zapewniający dostęp tlenu. Można też korzystać z toreb papierowych.
Miód
Przechowuje się go w ciemnym, suchym pomieszczeniu, w szczelnie zamkniętych pojemnikach - najlepiej szklanych lub kamionkowych. Miód można wprawdzie trzymać w lodówce, ponieważ jego wartościowe składniki nie ulegają degradacji w chłodzie, jednak idealna dla miodu jest temperatura 10–14 stopni. Nie zaleca się trzymania w lodówce tzw. miodu kremowanego (o konsystencji masła), bo stwardnieje tak, że nie da się go użyć.
Zioła świeże i suszone
Świeże zioła, takie jak bazylia, kolendra czy pietruszka, najlepiej przechowywać w warunkach przypominających temperaturę pokojową. Aby przedłużyć ich świeżość, można je umieścić w szklance z wodą, a następnie lekko przykryć folią spożywczą. Przechowywanie w lodówce jest również opcją, ale najlepiej w specjalnych pojemnikach lub torebkach z perforacją, aby zapewnić cyrkulację powietrza i uniknąć wilgoci, co może przyspieszyć psucie się ziół. Z kolei suszone zioła powinny być przechowywane w szczelnie zamkniętych pojemnikach, w ciemnym i chłodnym miejscu, z dala od bezpośredniego światła słonecznego i wilgoci. Dzięki temu mogą zachować swoje właściwości aromatyczne i odżywcze nawet przez kilka miesięcy. Unikanie plastikowych opakowań i preferowanie szklanych lub metalowych pojemników poprawi trwałość i jakość przechowywanych ziół.