Sprzedaż przetworów? Co trzeba o niej wiedzieć?
Sprzedaż przetworów w ostatnich latach zyskuje coraz bardziej na popularności. Nic dziwnego - domowe przetwory - szczególnie dżemy, powidła, i najróżniejsze kiszonki - cieszą się ogromną i wciąż rosnącą popularnością. Równocześnie są wyjątkowo łatwe w przygotowaniu, przez co wiele osób upatruje w nich łatwej możliwości zarobku. Warto jednak pamiętać, że sprzedaż przetworów obarczona jest pewnym ryzykiem. I dla kupującego, i sprzedającego. W skrajnych przypadkach kara za nią może sięgnąć nawet 5 tys. zł!
“Przepisy prawa żywnościowego odnoszą się do produkcji i wprowadzania do obrotu żywności przez podmioty, które działają w sposób ciągły i zorganizowany. Nie dotyczą osób, które przygotowują, przechowują i wprowadzają do obrotu żywność sporadycznie i na małą skalę. Osoby takie nie muszą rejestrować się ani uzyskiwać zatwierdzenia Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Nie mniej w przypadku takiej sprzedaży zalecane jest stosowanie podstawowych zasad higieny w celu zapobiegania zanieczyszczeniu żywności. Jednocześnie istotnym jest, aby kupujący żywność nabywał ją tylko z pewnych i zaufanych źródeł”
– tłumaczy w serwisie Strefa Agro Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Bydgoszczy.
Jak wyjaśnia Główny Inspektorat Sanitarny, w przypadku działalności polegającej na okazjonalnym przygotowywaniu, przechowywaniu i podawaniu żywności przez prywatne osoby:
- nie ma obowiązku spełnienia przez nią wymagań określonych w rozporządzeniu nr 852/2004;
- same produkty nie podlegają nadzorowi organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej na postawie przepisów ustawy z 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia;
- działalność taka nie jest objęta obowiązkiem rejestracji i zatwierdzenia, jak w przypadku zakładów produkcji i obrotu żywnością.
Problem pojawia się w przypadku produkcji i sprzedaży na większą skalę, cyklicznie.
“W Polsce zgodnie z przepisami ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tekst jednolity Dz. U. z 2023 r., poz. 1448; dalej: u.b.ż.ż) każde przedsiębiorstwo spożywcze, z wyjątkiem gospodarstw domowych produkujących, przetwarzających i przechowujących na potrzeby własne oraz do własnego spożycia w tym gospodarstwie, musi znajdować się pod nadzorem organów dbających o bezpieczeństwo zdrowotne żywności m.in. Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego lub Powiatowego Lekarza Weterynarii”
- precyzuje Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Bydgoszczy.
Oznacza to, że osoby chcące prowadzić działalność na rynku spożywczym muszą złożyć wniosek do terenowo właściwego państwowego powiatowego inspektora sanitarnego o wpis do rejestru zakładów lub o zatwierdzenie zakładu i wpis do rejestru zakładów. Sprzedaż i produkcja mogą rozpocząć się dopiero po uzyskaniu wpisu do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Równocześnie wniosek o wpis do rejestru zakładów powinien zostać złożony w terminie, co najmniej 14 dni przed dniem rozpoczęcia planowanej działalności.
Jeśli osoba chcąca sprzedawać przetwory cyklicznie, na większą skalę nie dopełni wspomnianych obowiązków grozi mu kara! Zgodnie z art. 103 ust. 1 pkt 4 oraz ust. 2 pkt 2 u.b.ż.ż, może ona wynieść od 1000 zł do 5 000 zł!
Polecany artykuł: