Knedle - dobry sposób na czerstwe bułki
Dobrym sposobem na czerstwe bułki jest zrobienie z nich knedli. oto przepis jak je zrobic. Z czterech suchych kajzerek odcinamy skórkę, a biały środek kroimy w małą kosteczkę i odstawiamy na chwilę. Siekamy 2 szalotki oraz ząbek czosnku i lekko podsmażamy (szklimy) na maśle, po czym dolewamy do nich pół szklanki mleka. Wszystko gotujemy razem i wlewamy do miski z pokrojoną drobno bułką. Dodajemy do tego posiekane 8 gałązek natki pietruszki, rozbełtane jajka oraz tartą bułkę i przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy pod przykryciem. W tym czasie gotujemy w dużym garnku wodę, a po 30 minutach formujemy z masy 4 knedle, które gotujemy na wolnym ogniu przez kwadrans, odwracają je co 7 min. Następnie kroimy je w grube plastry i podajemy jako dodatek do sosów lub potraw mięsnych.
Kotlety chlebowe - oryginalne danie
Równie proste w przygotowaniu jak knedle są kotlety z chleba. Oto przepis. Pół bochenka chleba moczymy w szklance bulionu. Kiedy zmięknie rozgniatamy go i dodajemy pokrojoną małą cebulę, 2 ząbki czosnku, jajko i różnorodne przyprawy (według własnego gustu). tak uzyskanej masy formujemy kotleciki, obtaczamy w mące i bułce tartej i smażymy na rozgrzanej patelni.
Kwas chlebowy - zdrowy napój dla każdego
Stary chleb to także obowiązkowy surowiec do przygotowania, dzisiaj może już mniej popularnego, ale nadal bardzo smacznego napoju, jakim jest kwas chlebowy. Jego przygotowanie jest również bardzo proste. okrojony na małe kromki i lekko podsuszony w piekarniku chleb (około 1 kg) przekładamy do kamiennego naczynia (lub kilku naczyń), zalewamy 7 l wrzątku, przykrywamy gazą i zostawiamy na 24 godziny w temperaturze pokojowej. Po tym czasie odcedzamy chleb. Do uzyskanego wywaru dodajemy utarte z 1 łyżką cukru i 4 dkg drożdży, a resztę z 20 dkg cukru równeż dodajemy rozpuszczając z wodą. Przykrywamy ponownie gazą i odstawiamy do fermentowania na dobę. Po upływie tego czasu znów przecedzamy przez gazę, rozlewamy do małych słoików i zostawiamy na kolejne 24 godziny, do momentu, aż na jego powierzchni pojawi się pianka. Kwas gotowy jest do spożycia w sumie po około 3 dniach. Należy przechowywac go w chłodzie.
Knedle - dobry sposób na czerstwe bułki
Dobrym sposobem na czerstwe bułki jest zrobienie z nich knedli. oto przepis jak je zrobic. Z czterech suchych kajzerek odcinamy skórkę, a biały środek kroimy w małą kosteczkę i odstawiamy na chwilę. Siekamy 2 szalotki oraz ząbek czosnku i lekko podsmażamy (szklimy) na maśle, po czym dolewamy do nich pół szklanki mleka. Wszystko gotujemy razem i wlewamy do miski z pokrojoną drobno bułką. Dodajemy do tego posiekane 8 gałązek natki pietruszki, rozbełtane jajka oraz tartą bułkę i przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy pod przykryciem. W tym czasie gotujemy w dużym garnku wodę, a po 30 minutach formujemy z masy 4 knedle, które gotujemy na wolnym ogniu przez kwadrans, odwracają je co 7 min. Następnie kroimy je w grube plastry i podajemy jako dodatek do sosów lub potraw mięsnych.
Kotlety chlebowe - oryginalne danie
Równie proste w przygotowaniu jak knedle są kotlety z chleba. Oto przepis. Pół bochenka chleba moczymy w szklance bulionu. Kiedy zmięknie rozgniatamy go i dodajemy pokrojoną małą cebulę, 2 ząbki czosnku, jajko i różnorodne przyprawy (według własnego gustu). tak uzyskanej masy formujemy kotleciki, obtaczamy w mące i bułce tartej i smażymy na rozgrzanej patelni.
Kwas chlebowy - zdrowy napój dla każdego
Stary chleb to także obowiązkowy surowiec do przygotowania, dzisiaj może już mniej popularnego, ale nadal bardzo smacznego napoju, jakim jest kwas chlebowy. Jego przygotowanie jest również bardzo proste. okrojony na małe kromki i lekko podsuszony w piekarniku chleb (około 1 kg) przekładamy do kamiennego naczynia (lub kilku naczyń), zalewamy 7 l wrzątku, przykrywamy gazą i zostawiamy na 24 godziny w temperaturze pokojowej. Po tym czasie odcedzamy chleb. Do uzyskanego wywaru dodajemy utarte z 1 łyżką cukru i 4 dkg drożdży, a resztę z 20 dkg cukru równeż dodajemy rozpuszczając z wodą. Przykrywamy ponownie gazą i odstawiamy do fermentowania na dobę. Po upływie tego czasu znów przecedzamy przez gazę, rozlewamy do małych słoików i zostawiamy na kolejne 24 godziny, do momentu, aż na jego powierzchni pojawi się pianka. Kwas gotowy jest do spożycia w sumie po około 3 dniach. Należy przechowywac go w chłodzie.
Warto również wspomnieć, że kwas chlebowy nie tylko jest smaczny, ale ma także liczne korzyści zdrowotne. Ze względu na proces fermentacji, kwas chlebowy jest bogatym źródłem probiotyków, które wspomagają zdrowie układu pokarmowego. Dodatkowo, zawiera witaminy z grupy B, takie jak kwas foliowy i biotyna, które są korzystne dla skóry, włosów i paznokci. Nie bez powodu kwas chlebowy uważany jest za napój wzmacniający odporność i przyspieszający przemianę materii, co może być pomocne w procesie odchudzania. Dlatego warto uwzględnić go w swojej diecie nie tylko jako sposób na wykorzystanie starego chleba, ale także jako element zdrowego stylu życia.