Jak kompostować odpady? Poradnik

2024-06-01 16:52

Kompostowanie to jedna z najlepiej sprawdzonych metod powtórnego wykorzystania odpadów. Pozwala zmniejszyć o 30-50% ilość odpadów wywożonych na wysypiska. W przydomowym kompostowniku można przetworzyć nawet 300 kg odpadów w ciągu roku!

Jak kompostować odpady? Poradnik

i

Autor: Getty Images

Kompostowniki przy domach jednorodzinnch są popularne i dopuszczalne - pod warunkiem że nie będzie to uciążliwe dla otoczenia.

Prawidłowo przygotowany kompost jest przyjemny w dotyku, a zapachem przypomina ściółkę leśną. Uzyskanie odpowiedniego efektu ułatwi stosowanie dziesięciu podstawowych zasad kompostowania:

  • kompostownik powinien być dostosowany wielkością do potrzeb gospodarstwa domowego;

  • pojemnik należy umieścić bezpośrednio na naturalnym podłożu, aby umożliwić dostęp do odpadów mikroorganizmom żyjącym w glebie i przyspieszającym naturalne procesy rozkładu materii. Taki pojemnik można zbudować z kamieni, cegieł, drewna lub wykorzystać plastikowe pojemniki z polietylenu o wysokiej gęstości, dzięki którym kompostownik jest mrozoodporny;

  • jeśli to możliwe, kompostownik powinien stać w zacienionej część ogrodu;

  • nie wszystkie odpady organiczne nadają się na kompost, trzeba je więc segregować;

  • im bardziej rozdrobnione odpady, tym szybciej ulegają rozkładowi;

  • ważne jest utrzymanie odpowiedniej wilgotności pryzmy kompostowej. Jeśli jest zbyt mokra i zaczyna wydzielać nieprzyjemny zapach, należy do niej dodać odpady wchłaniające wodę, np. tekturowe wytłoczki po jajkach albo papier gazetowy zgnieciony w kulki; 

  • w celu przyspieszenia procesu rozkładu można przesypywać kolejne warstwy odpadów zwykłą ziemią ogrodową; dodana do kompostownika szczepionka bakteryjna, dostępna w sklepach ogrodniczych, zabezpieczy kompost przed nieprzyjemnym zapachem i dodatkowo przyspieszy proces rozkładu;

  • raz na dwa tygodnie należy wymieszać zawartość kompostownika, żeby umożliwić dopływ powietrza do wszystkich warstw;

Proces rozkładu z udziałem tlenu, w przeciwieństwie do beztlenowego gnicia, przebiega bez wydzielania nieprzyjemnego zapachu po dodaniu kolejnej porcji odpadów dobrze jest przykryć kompostownik (np. matą słomianą lub workiem z juty), aby nie tracił wilgoci i ciepła

Czas oczekiwania na efekty to około 5-6 miesięcy. Jeśli kompostownik zostanie założony na wiosnę, to jesienią pierwsza porcja kompostu powinna być gotowa

Oprócz podstawowych zasad kompostowania, warto też zwrócić uwagę na rodzaj odpadów organicznych, które możemy dodawać do kompostownika. Idealne są resztki warzyw i owoców, skoszona trawa, liście, obierki, fusy z kawy i herbaty, wytłoczki po jajkach oraz papier gazetowy. Należy unikać dodawania do kompostu odpadów pochodzenia zwierzęcego, takich jak mięso, kości, nabiał, tłuszcze oraz resztki potraw gotowanych, ponieważ mogą one przyciągać niechciane szkodniki oraz opóźniać proces kompostowania. Innym problematycznym materiałem mogą być chwasty nasienne oraz rośliny zakażone chorobami, które mogłyby przetrwać w kompoście i przenieść się z powrotem do ogrodu. Przy zachowaniu tych zasad, kompostownik stanie się efektywną metodą na przetwarzanie domowych odpadów organicznych w wartościowy nawóz dla roślin.

Kwitnące rośliny doniczkowe. Czy rozpoznasz wszystkie?

Pytanie 1 z 7
Jaka to roślina?
Anturium