W większości naszych domów do przygotowywania potraw używamy mieszanek suszonych ziół, sprzedawanych w papierowych lub foliowych torebkach. Tymczasem dużo zdrowsze i o niebo smaczniejsze są świeże zioła, wyciągnięte z ziemi. Nieoceniona pozostaje też satysfakcja z obserwacji własnoręcznie wyhodowanych roślinek.
Od czego zacząć zakładanie zielnika?
Przede wszystkim musimy się zaopatrzyć w specjalne pojemniczki i odpowiednią glebę do wysadzania ziół. Niezbędne będą także nasiona lub sadzonki. Gotowe sadzonki możemy kupić w sklepach, jednak ze względu na specyficzne warunki ich przechowywania nie są one zbyt trwałe i po kilku dniach mogą nam zwiędnąć. Zanim założymy uprawę, musimy zdecydować, jakie gatunki ziół będą dla nas najlepsze. Jeśli chcemy, aby w domu rozpościerał się piękny zapach, wybierzmy lawendę. Gdy wolimy, by zioła służyły nam głównie w kuchni, zdecydujmy się na te bardziej użytkowe (przyprawy).
Idealne miejsce dla domowego ogródka
Najłatwiej jest założyć taką uprawę na parapecie. Rośliny mają tam zapewniony stały dostęp do światła i nie zajmują zbyt dużo miejsca, tak cennego w kuchni. Możemy też kupić specjalne stelaże na wiszące doniczki i tam umieścić zioła. Wybierając miejsce dla takiej uprawy, trzeba jednak zwrócić uwagę, czy rośliny będą tam miały wystarczający dostęp do światła. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest uprawianie ziół na balkonie czy tarasie. To jednak sprawdzi się tylko latem. Na zimę i tak musimy przenieść uprawę do domu.
Odpowiednie warunki dla domowego zielnika
By móc cieszyć się własną uprawą ziół w domu, trzeba o nią dobrze zadbać. Przede wszystkim nie zapominać o podlewaniu, ale też nie przesadzać z ilością wody, żeby nie przelać roślinek! Zanim zaczniemy naszą domową uprawę, warto także uzupełnić wiedzę na temat pochodzenia ziół. Duża ich część, np. bazylia czy lawenda, pochodzi z krajów o klimacie znacznie cieplejszym od naszego. Powinniśmy tym gatunkom zapewnić odpowiednie warunki – ciepło i dużo słońca. By móc jak najdłużej czerpać z ziół to, co najlepsze, nie warto ich także zbyt „eksploatować” np. urywać zbyt wielu gałązek za jednym razem.
Polecany artykuł:
Jak dbać o zioła w domu?
Regularne przycinanie roślin jest kluczowe dla zdrowego wzrostu i obfitego plonowania ziół. Przycinać należy w taki sposób, aby nie uszkodzić głównego pędu, ale jednocześnie pobudzić roślinę do wypuszczania nowych pędów bocznych. Idealnym momentem na przycinanie jest poranek, gdy rośliny są jeszcze nawodnione po nocy. Ponadto, ważne jest monitorowanie gleby pod kątem składników odżywczych – zaleca się stosowanie naturalnych nawozów, takich jak kompost, aby zachować odpowiednią żyzność i wspierać zdrowy rozwój ziół. Regularne usuwanie zwiędłych liści i kwiatów również przyczynia się do lepszego zdrowia roślin, zapewniając, że cała energia jest skierowana do zdrowych, produktywnych części zielnika.
Polecany artykuł: