Olej z tej rośliny to prawdziwy eliksir urody. Leczy trądzik i zapewnia piękne włosy

2024-09-01 17:10

Czarnuszka i jej zdrowotne właściwości znane są od wieków. Olej z czarnuszki może być wykorzystywany zarówno w kuchni, jak i w domowej apteczce. Czarnuszka zadba też o naszą urodę, odmłodzi skórę, rozświetli włosy i zredukuje trądzik. Dowiedz się więcej o właściwościach oleju z czarnuszki!

Olej z czarnuszki

i

Autor: Getty Images

Czym jest olej z czarnuszki?

Czarnuszka to roślina znana już w starożytnym Egipcie. W Europie pojawiła się początkowo jako przyprawa dodawana do aromatyzowanego wina, przetworów warzywnych, czy potraw mięsnych. Nasiona czarnuszki sprawdzały się jako odpowiednik pieprzu, stosowany zwłaszcza przez osoby zmagające się z problemami żołądkowymi. Całkiem niedawno odkryto jednak właściwości medyczne i kosmetyczne czarnuszki, która przeżywa obecnie swój renesans.

Właściwości lecznicze oleju z czarnuszki

Olej z czarnuszki ma wiele właściwości stosowanych w medycynie. Najczęściej poleca się olej astmatykom i alergikom ze względu na fakt, że czarnuszka korzystnie wpływa na układ immunologiczny i wzmacnia odporność organizmu.

Czarnuszka ułatwia wykrztuszanie zalegającej wydzieliny i rozszerza oskrzela. Ma także właściwości bakteriobójcze - dlatego olej z czarnuszki idealnie sprawdza się przy przeziębieniach. O wprowadzeniu oleju z czarnuszki do codziennej diety powinny również pomyśleć osoby zmagające się z trądzikiem i problemami skóry.

Olej z czarnuszki jest świetny dla skóry i włosów

Olej z czarnuszki bogaty jest w tłuszcze nienasycone, olejki eteryczne i liczne witaminy, a także składniki mineralne, które mają zbawienny wpływ na wygląd naszej skóry. Stosowanie olejku z czarnuszki widocznie poprawia stan włosów, skóry i paznokci. Ponadto rozświetla, nawilża i oczyszcza skórę.

Olejek z czarnuszki to naturalny kosmetyk idealny dla alergików i osób w każdym wieku. Przed zakupem warto sprawdzić skład oleju i dowiedzieć się, czy w jego kompozycji nie znajdziemy chemicznych ''wzmacniaczy''.

Olej z czarnuszki - zastosowanie w kuchni

Ponadto, olej z czarnuszki może stać się cennym dodatkiem w codziennej diecie, wykorzystywanym na zimno. Można go używać do sałatek, dressingów czy marynat, dzięki czemu wzbogaci smak potraw o wyraziste, lekko gorzkie nuty. Idealnie komponuje się z serami, warzywami pieczonymi oraz pieczywem.

Warto zauważyć, że olej z czarnuszki nie powinien być podgrzewany, gdyż traci wtedy swoje cenne właściwości zdrowotne. Regularne spożywanie oleju z czarnuszki wspiera trawienie i może przyczynić się do poprawy ogólnego samopoczucia.